Digitalnu švedsku krunu sada će testirati i komercijalne banke

Autor: Tomislav Pili , 07. travanj 2021. u 22:00
Ako digitalna kruna na kraju zaživi, to će zahtijevati vjerojatno promjenu zakonskog okvira/SHUTTERSTOCK

Tehnologija nije isprobana u obradi plaćanja na malo i uz potrebnu razinu sigurnosti, priopćili su iz Riksbank.

Najstarija središnja banka na svijetu, švedska Riksbank, shvatila je da će ostvarenje njezine pionirske vizije – izdavanje državne kriptovalute – ipak trebati malo više vremena.

Švedska središnja banka u srijedu je najavila kako planira testirati uporabu digitalne valute e-krune u stvarnom svijetu, a u taj projekt će uključiti i komercijalne banke.

Nove mogućnosti

Središnje banke diljem svijeta planiraju lansiranja digitalnih valuta središnjih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot projekt e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u sljedećoj fazi projekt će se proširiti tako da uključuje sudionike poput komercijalnih banaka, priopćila je središnja banka.

“Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo i uz potrebnu razinu sigurnosti”, navode iz Riksbanka.

Pilot-projekt traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korištenje e-krune u Švedskoj. Valja naglasiti kako je ovaj pilot-projekt do sada najnaprednije istraživanje mogućnosti koje donosi postgotovinsko razdoblje, a koje je pokrenuto u nekom zapadnom gospodarstvu.

1

država u svijetu do sada je uvela digitalnu valutu središnje banke (CBDC), a to su Bahami

Prema mišljenju Riksbanka, brzo “nestajanje” gotovine u platnim transakcijama predstavlja “potencijalni problem” koje bi digitalna valuta pod kontrolom središnje banke mogla riješiti.

Riksbank još ne može potvrditi koje će banke ili pružatelji usluga platnog prometa pomoći u sljedećoj fazi testiranja, no svrha je procijeniti kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u siječnju provela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će središnje banke koje “pokrivaju” petinu svjetske populacije vjerojatno početi izdavati vlastite digitalne valute u sljedeće tri godine.

Mnoge središnje banke vide CBDC kao sredstvo za sprečavanje konkuriranja kriptovaluta i zadržavanje središnje uloge javnih vlasti u platnom sustavu.

Do sada je većina središnjih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele njegovo testiranje.

Neće zamijeniti gotovinu

Mithra Sundberg, voditeljica projekta e-krune u središnjoj banci, pojašnjava za Bloomberg kako je važno da se na tehnologiju ne oslanja prije nego što se shvati što bi točno s digitalnom valutom trebalo činiti.

Riksbank jasno daje do znanja da e-kruna neće zamijeniti novčanice i kovanice, a ako dođe do realizacije ovog projekta, to će vjerojatno zahtijevati novi zakonski okvir.

Istovremeno, gotovina polako, ali sigurno sve manje postaje popularna među Šveđanima. Izvješće McKinseyja pokazalo je da su prošle godine Šveđani koristili manje gotovine nego na sedam drugih “zrelih” tržišta, promatrano kao udjel u ukupnim platnim transakcijama.

Međutim, ne vide sve središnje banke uspon bezgotovinskih plaćanja kao razlog za pokretanje državne kriptovalute.

U Norveškoj – koja također bilježi veliki udjel kartičnih plaćanja – središnja banka smatra kako ne postoji “akutna potreba” za uvođenjem digitalne valute.

Mithra Sundberg kaže kako pilot-projekt još nije istražio koje su posljedice uvođenja digitalne valute na monetarnu politiku. No, kaže da je razmatrana tehnička mogućnost naplate kamata.

Komentirajte prvi

New Report

Close