Devizna intervencija HNB-a: U financijski sustav ubrizgano 2,27 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. kolovoz 2019. u 10:31
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

HNB to čini radi stabilnosti tečaja, kako ne bi značajno aprecirao. Otkup viškova deviza također povećava devizne pričuve, a karakter monetarne politike čini jako ekspanzivnim.

Hrvatska narodna banka (HNB) intervenirala je u u petak na deviznom tržištu otkupom 306,5 milijuna eura od poslovnih banaka, po prosječnom tečaju od 7,395028 kune za jedan euro, čime je u financijski sustav ubrizgala oko 2,27 milijardi kuna. 

To je druga ovogodišnja devizna intervencija HNB-a, nakon što je početkom veljače središnja banka otkupila od poslovnih banaka 450,3 milijuna eura, ulivši tako u sustav oko 3,34 milijarde kuna.

U cijeloj prošloj godini HNB je otkupio 1,8 milijardi eura od poslovnih banaka.Guverner HNB-a u Boris Vujčić u prosincu lani najavio je da će HNB s intervencijama nastaviti i u ovoj godini.

HNB to čini radi stabilnosti tečaja, kako ne bi značajno aprecirao. Otkup viškova deviza također povećava devizne pričuve, a karakter monetarne politike čini jako ekspanzivnim. 

Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od subote, iznosi 7,376200 kuna.

Bruto međunarodne pričuve izražene u eurima krajem ovogodišnjeg svibnja iznosile su rekordnih 18,6 milijardi eura te su bile za 1,2 milijarde eura veće nego krajem 2018. godine, podaci su HNB-a.

Višak kunske likvidnosti u sustavu zadržao se na iznimno visokoj razini te je na kraju svibnja 2019. dosegnuo 30,3 milijardi kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pomogao je vujcic sebi. Tecaj treba biti fiksiran na 7,5

Zanimljivo visoki tečaj otkupa deviza, kao i razlozi viška kunske likvidnosti.
Tko ima koristi od čega ?

New Report

Close