Deutsche Bank na udaru kritika supervizora

Autor: Ana Blašković , 20. veljača 2023. u 22:00
U Frankfurtu skeptični oko interne istrage prodaje deviznih derivata/Reuters

Europska središnja banka i njemački regulator BaFin smatraju da je istraga provedena u najvećoj njemačkoj banci, poznata kao ‘Projekt Teal’, trajala predugo.

Supervizori Deutsche Banke kritizirali su internu istragu zlouporabe prodaje financijskih derivata dovevši u pitanje njezine zaključke. Europska središnja banka i njemački regulator BaFin smatraju da je istraga provedena u najvećoj njemačkoj banci, poznata kao ‘Projekt Teal’, trajala predugo, zamjerajući joj da nije bila dovoljno opsežna te da je bila prespora da bi se na vrijeme poduzele korektivne mjere, doznaje Bloomberg iz upućenih izvora.

Stoga bi supervizija mogla nametnuti sankcije koje uključuju novčane kazne ili poduzeti druge mjere prisile. Dužnosnici ECB-a, BaFin-a i Deutsche Banke odbili su komentirati vijest koju je prvi objavio Financial Times.

Najnovija kritika tek je jedna u nizu pritužbi regulatora na adresu Deutsche Banka zbog navodnog neuspjeha da adekvatno poboljša sustave kontrole i usklađenosti. Glavni izvršni direktor Christian Sewing višekratno je obećao popraviti nedostatke i za to angažirao sredstava zbog čega je banka promašila zacrtane troškovne ciljeve.

Projekt Teal protegao se na dulje od dvije godine tijekom kojih su ispitani deseci slučajeva u kojima su zaposlenici prodavali izvedenice u stranim valutama malim i srednjim španjolskim tvrtkama, a postoji zabrinutost da su proizvodi bili presloženi za te klijente. Nedavno završena istraga dovela je do nagodbi vrijednih desetke milijuna eura i rezultirala odlaskom niti deset zaposlenika.

Projekt Teal primarno je ciljao na transakcije londonskog ureda te dijelove španjolskih operacija, a pregledani su poslovi i procedure izvan Londona. Premda nisu pronađeni dokazi o sličnom ponašanju u drugim podružnicama njemačke banke, dio širih kontrola i procedura ipak je posljedično korigiran.

Komentirajte prvi

New Report

Close