Deloitte: Neživotni segment glavni pokretač biznisa osiguranja u regiji

Autor: Ana Blašković , 10. siječanj 2021. u 22:00
Lani je nastavljeno višegodišnje strateško restrukturiranje na tržištu osiguranja u CEE regiji/SHUTTERSTOCK

Prosječna penetracija osiguranja ostala je nepromijenjena 2,4%, dok je bruto premija po glavi stanovnika porasla na 348 eura.

Ukupna bruto zaračunata premija osiguravatelja u Srednjoistočnoj Europi porasla je 6,3 posto u 2019., no mnogi su i prije korona krize vagali povlačenje s pojedinih tržišta regije pa je daljnja konsolidacija očekivana.

Glavni pokretač rasta osiguravateljnog biznisa su poslovi neživnog osiguranja, no višegodišnji trend pada životnog segmenta prekinut je u 2019. te je zabilježen skroman rast od 2,1 posto na regionalnoj razini, jedan je od zaključaka Deloitteove Studije o spajanjima i pripajanjima u Srednjoistočnoj Europi u dijelu koji se tiče tržišta osiguranja.

Studija analizira M&A dinamiku u 15 država; tržišta u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji, Estoniji, Latviji, Litvi, Albaniji, Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji.

Prosječna penetracija osiguranja, omjer bruto premije u BDP-u, ostala je nepromijenjena na 2,4 posto, dok je bruto premija po glavi stanovnika porasla na 348 eura u 2019. Tržištem regije dominira 10 najvećih igrača koji prikupe 75 posto ukupne premije.

Tipična grupa u 5 zemalja

Prema studiji, tipična grupa koja je svojim rezultatima zauzela mjesto među deset najuspješnijih u prosjeku je prisutna u 5 do 6 CEE država, a njezina bruto zaračunata premija iznosi oko 929 milijuna eura.

Kod neživotnog osiguranja, 10 najvećih grupa ostvaruje oko 69 posto ukupne bruto premije, a tipična regionalna grupa prisutna u 5 do 6 država ostvaruje bruto premiju u prosjeku od otprilike 1,809 milijardi eura.

Iz Deloittea ističu da je nedavno nekoliko međunarodnih grupacija odlučilo razmotriti svoju zastupljenost u toj regiji te razmatra napuštanje tržišta zbog čega je 2020. zabilježen najveći broj transakcija u proteklih nekoliko godina. Riječ je o transakcijama francuske AXA-e, koja je prodala dio udjela u poljskim, češkim i slovačkim podružnicama austrijskoj Uniqua grupi za oko milijardu eura.

Nizozemski Aegon prodao je dio svojih mađarskih, poljskih, rumunjskih i turskih udjela austrijskom VIG-u za 830 milijuna eura. Istodobno, veliki igrači poput spomenutih VIG-a i Uniquae, kao i talijanskog Generalija i Euroinsa iz Bugarskem aktivno traže nove akvizicije.

Puno malih igrača

“Premda tržištima pojedinačnih država uglavnom dominiraju 3 do 6 najuspješnijih osiguravajućih društava, veliki broj manjih igrača dijeli ostatak tržišta. Na tržištima je još uvijek prisutan velik broj igrača i jaka konkurencija što može dovesti do dodatne konsolidacije tržišta”, ističe se.

Kada je riječ o broju transakcija, Poljska je i dalje najaktivnije tržište u regiji sa 17 transakcija, slijede Češka sa 14, Mađarska s 9, Rumunjska 7 i Bugarska 7 u razdoblju od 2015. Do studenog 2020. najaktivniji kupac ostala je austrijska VIG grupa sa 10 zaključenih transakcija u tom razdoblju i 3 u tijeku, dok su ostali veliki kupci Canadian Fairfax Group, Generali, Euroins, Uniqua i Allianz.deloi

„Akvizicije i spajanja su se nastavila unatoč pandemiji, zahvaljujući velikim međunarodnim grupacijama koje kroz akvizicije vide ne samo širenje tržišnog udjela već i unapređenje poslovanja kroz dodatne sinergije i inovacije”, kaže partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja Vedrana Jelušić Kašić.

Dodaje da velike transakcije, poput izlaska Aegona s mađarskog, poljskog, rumunjskog i turskog tržišta, koji je preuzeo VIG za 830 milijuna eura, imaju pozitivan utjecaj na buduće investitore jer potvrđuju atraktivnost i potencijal tržišta osiguranja u CEE regiji.

“U nadolazećim se godinama očekuje dodatni nastavak konsolidacije regionalnog tržišta osiguranja uz mogući ulazak novih investitora koji još nisu bili prisutni na ovim tržištima”, zaključuje Jelušić Kašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close