‘Crvena lista’ produbila pad fiskaliziranog prometa ugostiteljsko-turističkog sektora

Autor: Jadranka Dozan , 07. rujan 2020. u 21:59
U prvom tjednu rujna trgovina sa 7% manjim iznosom izdanih računa nego lani

Kumulativno, u približno šest i pol mjeseci od izbijanja pandemije fiskalizirani promet bilježi pad za 21 milijardu kuna ili nepunih 19%.

Prvi rujanski tjedan u odnosu na usporedivi lanjski u ugostiteljsko-turističkom sektoru donio je nešto jači pad fiskaliziranog prometa nego kod usporedbi zadnjeg tjedna kolovoza ove i prošle godine. Najnoviji podaci o fiskalizaciji pokazuju da je prošlotjedna vrijednost izdanih računa bila nešto iznad 440 milijuna, što je 51,3% manje nego u prvom rujanskom tjednu 2019. Zadnji tjedan kolovoza u odnosu na isti prošlogodišnji je, pak, prometom bio slabiji 41,6%, a produbljavanju godišnjeg pada sigurno je pridonijelo to što se Hrvatska našla na epidemiološkoj crvenoj listi država iz kojih dolazi dobar dio turista. Istodobno, u trgovini je godišnji pad fiskaliziranog prometa prošli tjedan bio nešto manji (7,3%) nego u zadnjem kolovoškom tjednu (-10%), pa je i ukupan pad fiskaliziranog prometa malo ublažen (18,6 prema 19,5%). Promatraju li se sve djelatnosti, tijekom prošlog tjedna izdano je računa u vrijednosti od gotovo 3,8 milijardi kuna ili 870 milijuna manje nego u istom lanjskom tjednu.

Istodobno, u odnosu na pretprošli tjedan promet je pao tri posto, a toliki tjedni pad je s početkom rujna zabilježen i lani. Ipak, lani je prvi rujanski tjedan bio petinu slabiji od zadnjeg u kolovozu, a ove godine je ispao 31 posto slabiji. Kumulativno, u približno šest i pol mjeseci od izbijanja pandemije fiskalizirani promet bilježi pad za 21 milijardu kuna ili nepunih 19%. U ugostiteljsko-turističkom sektoru pad iznosi 46,7 posto (10,5 prema 19,6 milijardi), dok je u trgovini promet u tom razdoblju pao desetak posto ili oko 7,4 milijarde.

Komentirajte prvi

New Report

Close