Croatian Mezzanine Debt fond ‘težak’ je 52,2 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2022. u 22:00
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Fond će ulagati u tvrtke s dobrim novčanim tokovima i jakim upravljačkim timovima.

Croatian Mezzanine Debt fond zaključio je financijsku konstrukciju premašivši prikupljenim kapitalom ‘target’ od 50 milijuna eura. Kako je jučer objavljeno, nakon prvog u siječnju, u lipnju je uspješno provedeno još jedno i finalno zatvaranje fonda nakon kojeg ovaj zatvoreni alternativni fond (ZAIF) rizičnog kapitala teži 52,2 milijuna eura.

Podsjetimo, fond je projekt društva Mezzanine Partners koji njime upravlja, a iza kojeg stoje nekadašnji član Uprave Privredne banke Zagreb Darko Drozdek, Krešimir Gjenero koji je do prije četiri godine bio u Upravi Allianz ZB-a (za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima) te Tomislav Tadić, koji je prije iskoraka u fondovski biznis bio u Upravi Optima Telekoma. Croatian Mezzanine Debt fond je i jedan je od triju projekata fondova rizičnog kapitala koji su prošli selekcijski postupak Europskog investicijskog fonda (EIF) te su i podržani ulaganjem sredstava EIF-a i Hrvatske banke za obnovu i razvitak u okviru CROGIP-a, investicijskog programa koji su te institucije ugovorile s ciljem poticanja ulaganja u mala i srednja poduzeća. Fond omogućava MSP sektoru u Hrvatskoj dodatni dugoročni oblik financiranja kroz subordinirani dužnički instrument – mezzanine, a financirat će razvojne investicije, promjenu kapitalne i vlasničke strukture, podršku u postupcima spajanja i preuzimanja, financijsko restrukturiranje te akviziciju i širenje tržišta.

“Fond će ulagati u tvrtke s dobrim novčanim tokovima i jakim upravljačkim timovima. S ovim ulaganjima male i srednje tvrtke mogu ostvariti rast i ublažiti prekomjerni financijski rizik”, poručuju iz fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close