Croatia banka ide na bubanj, do kraja godine trebala bi dobiti novog vlasnika

Autor: Ana Blašković , 07. srpanj 2020. u 07:22
Foto:Marko Prpić/PIXSELL

DAB raspisao natječaj za iskazivanje interesa za kupnju 100 posto dionica banke uz plan da do kraja godine, uz zeleno svjetlo regulatora, Croatia banka bude privatizirana.

Nakon godina neuspjelih restrukturiranja, dokapitalizacija i pokušaja da stane na zdrave noge, država je naposljetku prelomila: Croatia banka ide u prodaju.

DAB, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, raspisala je natječaj za iskazivanje interesa za kupnju 100 posto dionica banke uz plan da do kraja godine, uz zeleno svjetlo regulatora, Croatia banka bude privatizirana.

S 1,98 milijardi kuna aktive, odnosno 0,45 posto tržišta, Croatia je marginalni igrač na bankarskom tržištu i, uz HPB, jedina je banka u vlasništvu države. Godinama loše posluje i gomila minuse, uključujući i 25 milijuna kuna gubitka na kraju prošle godine, što je erodiralo kapital ispod od 13 posto, najmanje od svih na tržištu.

S obzirom da je ranije sanirana javnim novcem u više navrata, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja još 2013. donijela je rješenje o zabrani primanja novih potpora deset godina od kraja restrukturiranja. U takvim okolnostima, u kojima su državi već ruke vezane eksplozijom javnog duga zbog korona krize, traži joj se novi vlasnik.

Do 24. srpnja prikupljat će se iskazi interesa od strane potencijalnih ulagača, a potom će se odabranim kandidatima od početka kolovoza omogućiti dubinsko snimanje poslovanja.

Due diligence i češljanje knjiga trebalo bi trajati do sredine rujna, a potom se do 25. rujna predaju obvezujuće ponude za kupnju 4,76 milijuna dionica knjigovodstvene vrijednosti 100 kuna po dionici.

Potencijalnom kupcu Croatia banka u miraz donosi 13 poslovnica; u Čakovcu, Puli, Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Požegi, Virovitici, Vukovaru, Vinkovcima, Županji te Zagrebu.

U strukturi kredita 37 posto su zajmovi građanima, 23 posto tvrtkama, a čak 40 posto čine krediti državi ili uz državna jamstva, dok u strukturi depozita 71 posto čini štednja građana. Probleme u poslovanju pogoršalo je posrnuće Agrokora iz kojeg banka nije uspjela izaći neokrznuta zbog rezervacija za Konzum.

Uz racionalizaciju, čišćenje portfelja i prodaju loših kredita operativni rezultat na kraju 2019. bio je u pozitivnom teritoriju, no za konačni gubitak presudne su bile rezervacije za dva sudska spora.

Pod prvi kvartal ove godine Croatia podvlači crtu s 4,2 milijuna kuna bruto dobiti, no treba imati na umu da je u prvom kvartalu tek počela epidemija COVID-a 19 čiji će se efekti na poslovanje banaka tek značajnije osjetiti što godina odmiče.

U ranijim vaganjima budućnost Croatia banke promišljala se čak i u smjeru platforme koja bi okupila manje banke i tako im dala stratešku prednost, no (i) od toga se odustalo pa se ona usmjerila na organski rast.

S obzirom da je u (su)vlasništvu države i Hrvatska poštanska banka otvorena je mogućnost pripajanja većem igraču posebice nakon što je HPB prošle godine uspješno akvizirao posrnulu Jadransku banku.

To će ovisiti o interesu potencijalnih investitora koji trebaju odvagati prednosti i mane kupnje, a o mogućem uključivanju HPB-a presudit će politika, ali i nužni kapital.

Komentirajte prvi

New Report

Close