Članovima mirovinskih fondova vraćeno 57,6 mil. kuna naknade

Autor: Ana Blašković , 11. svibanj 2020. u 22:00
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe/DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Obvezni mirovinski fondovi upravljaju sa 108,6 milijardi kuna imovine za više od 2 milijuna članova

Početkom svibnja članovima obveznih mirovinskih fondova uplaćeno je 57,6 milijuna kuna ranije zaračunate naknade što je smanjilo stvarni iznos naplaćene naknade za upravljanje mirovinskim fondovima, objavio je regulator.

Posljedica je to zakonskih izmjena s početka prošle godine koje predviđaju povratak određenog postotka više naplaćene naknade na račun Regosa koji će iznos raspodijeliti na sve fondove ovisno o veličini. Pritom svako društvo ima pravo na 20 posto naknade naplaćene od strane svih društava, a naplati li više, dužno je do kraja travnja 55 posto sredstava proslijediti Regosu.

Prema izračunima za 2019. Erste i PBZ CO nisu bili obvezni na uplatu, dok je AZ proslijedio 36,1 milijun, a RBA 21,4 milijuna kuna. Iz Hanfe podsjećaju da je zbog tih zakonskih izmjena promijenjen niz pratećih pravilnika o poslovanju.

Među njima novost u informativnom prospektu je sažeta tablica na početku dokumenta u kojoj će se dati najvažniji podaci za članove o naknadama i troškovima te strategiji i profilu fonda. Između ostalih, novosti uključuju i pojačano praćenje likvidnosti fonda, detaljnije kriterije o sukobu interesa, kao i ulaganja u financijske izvedenice za jednostavniju zaštitu imovine fonda.

Iz Hanfe napominju da će svi novi osiguranici, koji nisu samostalno izabrali fond, po novom biti raspoređeni u kategoriju A umjesto kao dosad po automatizmu u fond kategorije B. Obvezni mirovinski fondovi upravljaju sa 108,6 milijardi kuna imovine za više od 2 milijuna članova, a dobrovoljni s 5,9 milijardi kuna za oko 370 tisuća članova.

Komentirajte prvi

New Report

Close