Članice neće uspjeti na vrijeme iskoristiti 724 milijarde eura?

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2023. u 07:00
Povučeno tek 20% od mogućih 70% EU novca za oporavak/Reuters

Najteže će biti osigurati jednoglasnost 27 članica Unije o produljenju isplate financiranja nakon 2026.

Kako odmiče vrijeme, raste rizik da članice Europske unije neće uspjeti potrošiti najveći paket pomoći u povijesti.

Poteškoće u novim pregovorima o planu oporavka nakon pandemije vrijednom 725 milijarde eura, samo dvije godine nakon što je odobren, izazivaju sumnju da se planovi provedu, rekao je Manuel Hidalgo iz madriškog think-tanka Esade Centra za ekonomsku politiku.

“Ako se sav novac ne potroši, to će imati reputacijski trošak za EU”, rekao je Hidalgo. “Ako ne ostvari dobro, morat će opravdati mnoge stvari, pa i postojanje ovakvih planova”.

Najteže će biti osigurati jednoglasnost 27 članica Unije o produljenju isplate financiranja nakon 2026., što bi zahtijevalo odobrenje u parlamentu svake zemlje, uključujući Mađarsku i Poljsku, dvije članice u dubokom sukobu s Bruxellesom koje bi potporu mogle iskoristiti kao pregovaračku polugu.

Podsjetimo, EU je zamrznuo sredstva Mađarskoj i Poljskoj zbog kršenja ljudskih prava i vrijednosti liberalne demokracije.

Dok se mjere i ciljevi iz Nacionalnih planova oporavka i otpornosti moraju ispuniti do kolovoza 2026., 70 posto bespovratnih sredstava i zajmova trebalo je biti stići u članice do prošle godine, ostatak do 2023., a dodijeljeno je tek oko 20 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close