Član udruge Franak majstor za špekulativne burzovne derivate

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 11. listopad 2016. u 22:01
Niko Delić zarađuje na proizvodima u koje građani ulažu zbog mamca brze i velike zarade/FOTO

Hanfa je još ljetos upozorila građane da ne nasjedaju na objave o brzim milijunskim zaradama.

Gotovo sve brokerske kuće u šest mjeseci poslovale su s gubitkom, osim Credosa koji bilježi dobit od 3,3 milijuna kuna i Intercapitala koji ima gotovo dvostruko manju zaradu. No, Credos je jedina brokerska kuća iz Hrvatske koja nudi trgovanje rizičnim špekulativnim proizvodima, na kojima građani pretežito gube novac, a zbog čega i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obavlja nad njom nadzor.

Hanfa je još ljetos upozorila građane da ne nasjedaju na objave o brzim milijunskim zaradama, jer pozivi ogorčenih građana koji su novac izgubili kroz takvo trgovanje su sve učestaliji. Jedna studija francuskog regulatora je pokazala kako je u razdoblju od 2009. do 2012. godine 89 posto ulagača u takve proizvode izgubilo novac.  Iako takvo trgovanje za ovlaštene brokerske kuće nije ilegalno, vlasnici mogu odgovarati u slučaju ako nisu educirali i upozorili građane na opasnost od gubitka novca. Jedan od članova uprave Credosa je Niko Delić, inače član udruge Franak, pa, pita se naš sugovornik iz brokerskih krugova, nije li ponuda trgovanja proizvodima u koje građani ulažu zbog mamca velike zarade, lošija od ponude kredita u valuti kojoj je vrijednost pala.

Delić kaže da se to ne može usporediti.  "Postoji velik interes za trgovanje s CFD-ima,što uvijek za sobom povlači određen rizik. Specifičnost CFD-a je u tome što omogućuju korištenje financijske poluge prilikom trgovanja, koja sama po sebi znači dodatni rizik. Credos svoje klijente informira o rizicima i obavlja procjenu prikladnosti tog financijskog instrumenta za pojedini profil klijenta", kaže Delić.  

CFD-ovi su financijski instrument koji omogućavaju trgovanje određenom vrstom imovine (dionice, valute, zlato…) bez da se postaje vlasnik te imovine, a riječ je o izvedenicama ili derivatima. Delić dodaje i da je dobit Credosa rezultat visokih prometa. No sumnja se da Credos zarađuje i na visokim provizijama. Takve usluge na našem, ali i drugim tržištima, pretežito nude brokerske kuće s Cipra. Prema pisanjima stranih medija, jedan od glavnih igrača u tom biznisu je izraelski milijarder i vlasnik kladionica Teddy Sagi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close