Oni su vjesnici optimizma na burzi

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2019. u 15:14
Foto: Reuters

Unatoč nestabilnosti na financijskom tržištu, dobit banke skočila je sa 3,7 na 4,2 milijarde dolara.

Ako je suditi po prvoj objavi bankarskog poslovnog izvješća koja će određivati idućih dana smjer Wall Streeta, američki ulagači imaju razloga za optimizam.

Prvi je s izvješćem izašao Citigroup koji je u četvrtom lanjskom tromjesečju zabilježio prihode od 17,1 milijardu dolara, dva posto manje nego godinu dana prije. To je posljedica nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima, no dobit te treće po veličini američke banke znatno je porasla. Poslovno izvješće pokazuje da je dobit te banke u proteklom kvartalu dosegnula 4,2 milijarde dolara, dok je godinu dana prije iznosila 3,7 milijardi dolara.

U izvješću se navodi da je slabost prihoda posljedica znatnih fluktuacija na financijskim tržištima u prosincu zbog čega su prihodi te banke od trgovanja obveznicama pali za petinu.

"Nestabilnost u četvrtom tromjesečju na financijskim tržištima utjecala je na neke od naših tržišno osjetljivih poslovnih segmenata, posebice onih s fiksnim prinosima", poručio je Michael Corbat, izvršni direktor Citigroupa, no dodao je da je banka, ipak, postigla "solidan napredak".

U ponedjeljak je na Wall Streetu cijena dionice te banke nakon objave poslovnih rezultata porasla za četiri posto.

Citigroup je prva od najvećih američkih banaka koja je objavila poslovno izvješća za proteklo tromjesečje, a do kraja tjedna to će učiniti i JP Morgan, Bank of America te Goldman Sachs. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle 14,3 posto na godišnjoj razini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close