Cijene nafte katapultirala neočekivana odluka naftnog kartela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2023. u 09:49
Foto: pixabay

Američka investicijska banka Goldman Sachs sada očekuje da će do kraja godine dosegnuti 95 dolara i 100 dolara do kraja 2024.

Cijene nafte porasle su u utorak prema 86 dolara, poduprte najavom vodećih proizvođača da će dodatno smanjiti opskrbu kako bi stabilizirali cijene nakon problema u bankovnom sektoru koji su potaknuli strahovanja od krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 64 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,57 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 81 cent višoj cijeni, od 81,23 dolara.

Na početku tjedna cijene je katapultirala najava Organizacije zemalja- izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, da će od svibnja do kraja godine smanjiti opskrbu za dodatnih 1,66 milijuna barela dnevno.

Kada se tome doda dva milijuna barela dnevno koje OPEC+ izdvaja iz ponude od listopada prošle godine, opskrba će se smanjiti za 3,66 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 3,7 posto globalne potražnje.

Zbog najave OPEC+ brojni analitičari sada procjenjuju da bi se cijena barela u Londonu do kraja godine mogla popeti na oko 100 dolara. Američka investicijska banka Goldman Sachs sada očekuje da će do kraja godine dosegnuti 95 dolara i 100 dolara do kraja 2024.

“Iz vrlo šturih izjava ne može se jasno razabrati… motiv smanjenja (opskrbe)”, ističe Callum Macpherson iz Investeca.

“Možda je motiv strah da bi se oscilacije kakvima smo nedavno svjedočili na tržištima kapitala mogle preliti i na cijene nafte, a možda percepcija članica (OPEC+) da je fizičko tržište slabo, što se ne vidi na širem tržištu”, nagađa Macpherson.

Značajniji rast cijena nafte zakočila su pak strahovanja ulagača od viših troškova za kompanije i potrošače. Pribojavaju se i opetovanog rasplamsavanja inflacije koje bi središnje banke moglo potaknuti da ubrzanim tempom podižu kamatne stope.

Promatrači na tržištu pokušavaju procijeniti koliko će još dugo američka središnja banka morati podizati kamatne stope kako bi ‘ohladila’ inflaciju i hoće li američko gospodarstvo možda kliznuti u recesiju.

Aktivnost američkoj industriji spustila se u ožujku na najnižu razinu u gotovo tri godine, a mogla bi se još više smanjiti ako troškovi zaduživanja ponovo porastu, što bi otežalo pristup kreditima.

OPEC je danas odvojeno objavio da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njegovih članica poskočila čak 6,72 dolara, na 84,84 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close