CIAK odustao od ‘zelenog’ duga, preostala su još samo Meritus ulaganja

Autor: Jadranka Dozan , 08. lipanj 2022. u 22:00
CIAK je ranije najavljivao kako cilja na iznos do najviše 300 milijuna kuna/Shutterstock

Prva tvrtka koja je trebala plasirati SLB obveznice privremeno odgodila tu transakciju.

Iz CIAK grupe nagovijestili su prije dva mjeseca da bi prvi među domaćim kompanijama u financiranju mogli posegnuti za izdanjem obveznica povezanih s održivim poslovanjem ili Sustainability-Linked Bonds (SLB).

No, taj plan kojim su se kanili uključiti u globalni trend izdanja iz spektra ESG (Enviromental, Social, Government) do daljnjega će očito staviti na čekanje.

‘Trenutno okruženje’
U vezi s travanjskom objavom da razmatraju izdavanje i burzovno uvrštenje takvih obveznica, a tom prilikom rečeno je i da se cilja na iznos do najviše 300 milijuna kuna, iz Uprave CIAK-a u srijedu su izvijestili da privremeno odgađaju planiranu transakciju, kao i ishođenja regulatornih odobrenja.

U obrazloženju se kao razlozi te odluke navode “trenutno vanjsko okruženje, bitno promijenjeni uvjeti financiranja te referentne kamatne stope na dugogodišnje obveznice”.

Ukratko, očito su procijenili da s obzirom na trenutna kretanja cijene zaduživanja nije najbolji trenutak za realizaciju tog plana. Iz inicijalnih najava u koje je sve svrhe trebalo poslužiti to financiranje, pak, nije se baš dalo naslutiti je li na horizontu bio neki konkretan ulagački projekt.

Prilikom objave razmatranja SLB izdanja ili Sustainability-Linked obveznice naveden je prilično uopćen i širok spektar namjene: “za financiranje općih korporativnih potreba društva i Grupe, uključujući, ali ne ograničavajući se na refinanciranje postojećih obveza, financiranje tekućih obveza, potencijalnih akvizicija, investicija u opremu i postrojenja, te obrtnog kapitala”.

Danas iz kompanije ističu kako “odgovorno nastupaju prema svim aspektima poslovanja, uključujući i troškovni aspekt, te će nastaviti pratiti razvoje situacije i promjene u globalnom financijskom i gospodarskom okruženju”.

U skladu s tim donosit će se i daljnje odluke o eventualnom nastavku procedure izdanja, a o svemu će pravovremeno obavijestiti javnost, poručili su iz Uprave na čelu s Ivanom Lekom.

Kako bilo, sad je od naših burzovno uvrštenih društava ostala aktualna tek najava domaćeg SLB izdanja s kojom su prije desetak dana izašli iz Meritus ulaganja. Iz te su kompanije najavili da razmatraju kroz te obveznice na pet godina prikupiti najviše 60 milijuna eura (do 450 milijuna kuna).

I Meritus je u svojoj objavi napomenuo kako je provedba te financijske operacije osim ishođenja potrebnih regulatornih suglasnosti “podložna prihvatljivim tržišnim uvjetima”. S tim u vezi u investicijskoj zajednici trenutno se govori o 50-ak milijuna eura kao ciljanom iznosu.

U redovima velikih institucionalnih investitora reći će kako u pogledu korporativnih izdavatelja u ovom trenutku nije previše živahno, a osim Meritasa navodno je u fazi priprema još jedno izdanje korporativnih obveznica.

Dobra odluka
Iako je CIAK Grupa do daljnjega svoj plan dužničkog financiranja prolongirala, iskorak na tržište kapitala provedbom inicijalne javne ponude (IPO) dionica i uvrštenja na burzu prije godinu i pol za tu se kompaniju pokazao dobrom odlukom. U tom razdoblju realizirala je više akvizicija.

Prije 15-ak mjeseci CIAK je preuzeo zagrebačku tvrtku Trgometal, nedugo poslije realizirao je i regionalnu akviziciju crnogorskog Next Auta, a prije nešto više od pola godine dio Grupe postao je još jedan “aftermarket” igrač, banjalučka tvrtka Auto Milovanović.

Usto, početkom ove godine CIAK je preuzeo i poslovanje ovdašnjeg ogranka Stahlgrubera, njemačkog distributera nezavisnog aftermarketa.

Lani je Grupa realizirala investiciju u vrijednosti od gotovo 230 milijuna kuna, što je umnogome ostvareno upravo zahvaljujući dokapitalizaciji putem IPO-a, s tim da su takve investicijske aktivnosti praćene i povećanjem neto duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close