Ciak grupa širi poslovanje u Sloveniju, preuzeli tvrtku Potokar

Autor: Ana Blašković , 17. veljača 2023. u 06:33
Vrijednost preuzimanja nije objavljena, no iz Ciaka najavljuju širenje ponude u Sloveniji/PETAR GLEBOV/PIXSELL

Distributer autodijelova akvizicijom proširio prisutnost na šesto tržište.

Ciak grupa, distributer autodijelova u vlasništvu obitelji Leko i mirovinskih fondova, u iskoraku na slovensko tržište preuzela je tvrtku Potokar iz Ljubljane, no vrijednost transakcije nije objavljena.

Detalji investicijskoj javnosti uključuju potvrdu da je riječ o slovenskom igraču u tzv. ‘aftermarketu’ s godišnjim prihodom koji premašuje sedam milijuna eura, a mrežu trgovina čini 18 lokacija rasprostranjenih diljem susjedne države uz asortiman veći od 40 tisuća artikala.

Slaba likvidnost
”Društvo Potokar jedno je od pionira nezavisnog ‘aftermarketa’ tržišta Slovenije, obiteljska kompanija koja je oduvijek imala fokus na dugoročnom razvoju poslovanja i edukacijama kako za eksterne partnere, tako i za vlastite zaposlenike.

9,52

posto dionica, odmah iza obitelji Leko, drži fond PBZ CO

Snažno ime Potokar i ključne vrijednosti kompanije će nastaviti biti njegovane od strane lokalnog tima pod vodstvom Petera Potokara kao direktora s još većom snagom i usmjerenjem na proširenje ponude na tržištu Slovenije zahvaljujući potpori CIAK grupe”, stoji u priopćenju na Zagrebačkoj burzi.

Dionica Ciak grupe u četvrtak nije reagirala na akviziciju u Sloveniji, zadržavši se na razini od 6,6 eura. Dionicom je ove godine zabilježena trgovina u tek četiri trgovinska dana, a nelikvidnost nije iznenađenje s obzirom na to da deset najvećih dioničara drži više od 95 posto vlasništva.

Iz Ciaka su u četvrtak rekli da je, uzimajući u obzir osnovne djelatnosti obiju kompanija, ulaganje u Potokar “jedan od logičnih koraka daljnjeg osnaživanja i rasta portfelja CIAK grupe”. Ističući slovensku tvrtku kao obiteljsku kompaniju slične poslovne kulture i ekspertize, očekuju “puno iskorištenje sinergijskih efekata dvije kompanije te ostvarenje još boljih rezultata u nadolazećim godinama”.

Potpora mirovinaca
Ciak grupa iskorakom u Sloveniju nastavlja graditi prisustvo u Adria regiji. U distribuciji rezervnih dijelova osobnog programa prisutni su na tržištu Hrvatske, Crne Gore, Srbije, BiH te Sjeverne Makedonije.

Podsjetimo, kao svojevrsno iznenađenje u pandemijskoj 2020., Ciak grupa listala je svoje dionice na domaće tržište kapitala kao najveći izlazak na Zagrebačku burzu od 2017. vrijedan 222 milijuna kuna (29,5 milijuna eura).

U izdanju su sudjelovali obvezni mirovinski fondovi, dobrovoljni, investicijski, osiguranja te fizičke i pravne osobe, a dionice su upisivane po cijeni od 35 kuna (4,65 eura). Ulagači su upisali i uplatili 6,34 milijuna novih dionica što je u odnosu na postojeću količinu predstavljalo povećanje od gotovo 50 posto.

Uz Ivana i Ljilju Leko, koji danas zajedno imaju 66,6 posto dionica, institucionalni investitori drže praktično preostalu trećinu pa ‘free floata’ na burzi gotovo i nema.

PBZ CO u vlasništvu ima 9,52 posto, Fond za financiranje NE Krško 4,34 posto, AZ fond 4,32 posto, Erste Plavi 3,34 posto, dok dobrovoljni mirovinski fondovi AZ Profit i RBA imaju 3,31 posto, odnosno 1,65 posto Ciak grupe. Ciak grupa lani je do kraja rujna ostvarila 1,2 milijarde kuna prihoda odnosno otprilike 159 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close