Christine Lagarde: Evergrande tek ograničeno utječe na eurozonu

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Sličnu poruku ranije je odaslao i čelnik Feda Jerome Powell rekavši da je ta kompanija problem Kine.

Financijski poljuljani nekretninski div Evergrande za sada tek u ograničenom opsegu utječe na eurozonu, poručila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde u pokušaju da smiri tržišta. Ista poruka ranije je stigla i preko Atlantskog oceana; čelnik američke središnje banke Jerome Powell rekao je da je Evergrande isključivo kineski problem.

Usredotočeni na Kinu“Kao što sam vam rekla, utjecaj i izloženost trenutno su usredotočeni na Kinu”, rekla je Lagarde u intervjuu američkom CNBC-u prošlog tjedna. “Što se tiče Europe, mogu reći da je izravna izloženost ograničena”, dodala je.

Očekivano, Frankfurt s pažnjom prati kako se raspleće kriza te velike kineske kompanije. “Još se živo sjećam nedavnih zbivanja na tržištima dionica u Kini koja su odjeknula širom svijeta. No, u Europi, konkretno u eurozoni, izravna će izloženost biti ograničena”, čvrstog je stava Lagarde.

Kako smo već pisali, kineska nekretninska kompanija ima nagomilano preko 305 milijardi dolara dugova, a izložene su joj domaće banke, ali i međunarodni institucionalni ulagači.

Pošto je Kina postrožila propise o poslovanju sektora razvoja nekretnina Evergrande je zapao u probleme s likvidnošću, a diljem svjetskih tržišta zavladao strah da neće uspjeti podmiriti obveze prema svojim kreditorima i dobavljačima. Prošlog tjedna u četvrtak Evergrande je trebao platiti 84 milijuna dolara kamata na obveznicu dospijeća u ožujku 2023., no rasplet podmirenja tih obaveza još je neizvjestan.

14 milijardi

dolara upumpala je središnja banka Kine u sustav

Zbog veličine kompanije opravdan je stran da bi se problemi s nesolventnošću mogli preliti ne samo na financijska tržišta već i kinesko gospodarstvo u cijelosti, a potom i izvan kineskih granica. Unatoč manje ili više uvijenim signalima Pekingu da bi trebao uskočiti u saniranje tog problema, kineske vlasti zasad se nisu izjasnile namjeravaju li to učiniti. Skeptici pak tvrde da bi to bio loš presedan pomogne li vlada prezaduženoj kompaniji.

Kineska središnja banka, pak, prošlog tjedna upumpala je u bankarski sustav oko 90 milijardi juana, odnosno 14 milijardi dolara što je bio snažan signal da je monetarna vlast spremna pružiti podršku tržištu u napeto očekivanom restrukturiranju duga Evergrandea.

Glavni urednik Global Timesa, tabloida u vlasništvu države, poručio je preko društvene mreže WeChat da Evergrande ne treba računati na pomoć vlade. “Evergrande mora tražiti spas na tržištu, a ne u vladi”, objavio je Hu Xijin na WeChatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close