Chevron kupuje rivala za 53 milijarde dolara

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2023. u 07:00
Foto: Reuters

Dvije kompanije najavile su da bi mogle razviti do deset projekata za pučinu.

Naftna kompanija Chevron preuzima manjeg rivala Hess Corporation u transakciji vrijednoj 53 milijarde dolara, objavljeno je u ponedjeljak. Kupnjom konkurenta velika naftna korporacija želi povećati svoj udio u naftom bogatoj Gvajani. Međusobni dogovor usmjerit će dva najveća naftna diva, Chevron i Exxon Mobil direktno u dva najbrže rastuća naftna bazena na svijetu, bazen iz škriljevca i područje Gvajane.

Gvajana je posljednjih nekoliko godina postala veliki proizvođač nafte nakon golemih otkrića Exxon Mobila, njegovog partnera Hessa i kineskog CNOOC-a, koji zajedno proizvode 400.000 barela na dan zahvaljujući dva offshore projekta. Dvije kompanije najavile su da bi mogle razviti do deset projekata za pučinu. Za kupnju Hessa, Chevron dioničarima nudi 171 dolar za svaku dionicu Hessa, što implicira premiju od oko 4,9 posto u odnosu na cijenu pri posljednjem zatvaranju trgovine.

Očekuje se da će se izvršni direktor John Hess iz Hess Corpa pridružiti Chevronovom upravnom odboru nakon što se ugovor zaključi oko prve polovice 2024., piše Reuters. Očekuje se da će kombinirana tvrtka nadmašiti proizvodnju i novčani tok brže i dulje od trenutnih petogodišnjih prognoza Chevrona, priopćile su tvrtke. “S većim povjerenjem u predviđeno dugoročno stvaranje gotovine, Chevron namjerava vratiti više gotovine dioničarima s većim rastom dividende po dionici i većim otkupom dionica”, rekao je Chevronov financijski direktor Pierre Breber u izjavi.

Dogovor je uslijedio nekoliko tjedana nakon što je konkurent Exxon ponudio od 60 milijardi dolara za Pioneer Natural Resources koja bi ga učinila najvećim proizvođačem u najvećem naftnom polju u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close