Bundesbank: Moguće je da je Njemačka u recesiji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2024. u 07:00
Foto: Pixabay

Njemačka se muči otkako je ruska invazija na Ukrajinu početkom 2022. povećala troškove energije.

Moguće je da je Njemačka u recesiji, budući da je inozemna potražnja slaba, potrošači su i dalje na oprezu, a domaća ulaganja koče visoki troškovi zaduživanja, pokazuje izvješće njemačke središnje banke Bundesbank.

“Oporavka u njemačkom gospodarstvu još nema. U prvom tromjesečju 2024. aktivnost bi se ponovno mogla blago smanjiti, a s drugim uzastopnim padom gospodarske aktivnosti njemačko bi gospodarstvo ušlo u tehničku recesiju”, objavio je Bundesbank u redovnom mjesečnom izvješću o najvećem europskom gospodarstvu.

Njemačka se muči otkako je ruska invazija na Ukrajinu početkom 2022. povećala troškove energije, a njezino gospodarstvo oslonjeno na industriju sada je četvrti kvartal zaredom s nultim odnosno negativnim rastom, što opterećuje cijelu eurozonu, primjećuje Reuters.

U 4. kvartalu lani sezonski prilagođen realni BDP prema prvim procjenama smanjen je za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, nakon što je u prva tri kvartala 2023. godine gotovo stagnirao, navode u središnjoj banci. Za sada će se slabosti i dalje zadržati, predviđaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close