Bugarska bi uvela euro prije nego što očekuje Bruxelles

Autor: Tomislav Pili , 29. siječanj 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Vlada u Sofiji nada se ulasku u eurozonu 1. siječnja 2022.

Iako nije napravila značajan pomak u gospodarskom razvoju i borbi protiv korupcije, Bugarska sve optimističnije gleda na ulazak u eurozonu. Kako je izjavio ministar financija Vladislav Goranov, bugarske pripreme za uvođenje eura idu po planu te bi ta država mogla ući u eurozonu već u siječnju 2022. godine.

To je nekoliko mjeseci ranije nego što procjenjuje Europska komisija. Naime, potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis izjavio je 18. siječnja kako će Bugarska – članica Europske unije od 2007. godine – morati čekati na ulazak u eurozonu najmanje do sredine 2022. godine. Međutim, Vladimir Goranov smatra kako će Bruxelles ipak dopustiti Bugarskoj da tijekom ovog ljeta uđe u tečajni mehanizam ERM-II i bankovnu uniju. Podsjetimo, zemlja-kandidatkinja mora provesti najmanje dvije godine u ERM-II kako bi dokazala stabilnost svog tečaja.

 

0,6 posto

najviši je iznos mjesečne inflacije nakon uvođenja eura

Analitičari ocjenjuju kako u tom pogledu Bugarska neće imati većih problema s obzirom na vezanost tečaja leva za euro. “Umjereni sam optimist da ćemo u srpnju, ako sve prođe dobro s provjerom kvalitete imovine i stres-testom, imati razloga aplicirati za ERM-II”, kazao je Goranov na javnoj tribini o uvođenju eura. Rezultati stres-testa šest bugarskih banaka očekuju se na ljeto.

“Najkraći put do eura je dvije godine u ERM-II te potom do godine dana dodatnih prilagodbi. Najoptimističnija opcija mogla bi biti 1. siječanj 2022. godine”, izračunao je bugarski ministar. Bugarska zadovoljava kriterije za uvođenje eura kada je u pitanju razina javnog duga i stope inflacije. Valdis Dombrovskis u svom se govoru dotaknuo ukorijenjenog mišljenja u široj javnosti da uvođenje eura dovodi do poskupljenja. Međutim, u pet država koje su posljednje uvele euro – Litvi, Latviji, Estoniji, Slovačkoj i Malti – mjesečna inflacija kretala se između 0,2 i 0,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close