Bruxelles uvodi liberalizaciju ‘burzovnog zakona’

Autor: Tomislav Pili , 26. srpanj 2020. u 22:00
Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije/Reuters

Pojednostavljuje se procedura objave prospekta, sekuritizacija te ojačava analiza manjih kompanija radi privlačenja ulagača.

Europski paket financijske regulacije MiFID 2 na snazi je više od dvije godine, ali Europska komisija namjerava ga promijeniti kako bi omogućila prijeko potrebne investicije u realno gospodarstvo.

Prema medijskim najavama Komisija je u petak predstavila izmjene Direktive o tržištima i financijskim instrumentima koja je prvi puta predstavljena 2007. godine, a izmijenjena prije dvije godine. Njezin je cilj osigurati zaštitu investitora i transparentnost na europskim tržištima kapitala.

Prilagodbom na regulativu brokerske su kuće morale razdvojiti odjele trgovanja i analize vrijednosnih papira. Cilj je bio učiniti njihove preporuke za pojedine vrijednosnice potpuno neovisnima od trgovanja. No, MiFID 2 je rezultirao time da je dobar dio manjih brokerskih kuća ugasio odjele analize kako bi smanjili troškove. To se posebno odrazilo na smanjenje broja analiza vrijednosnica manjih kompanija.

U tom kontekstu Europska komisija vjeruje da regulativa sprečava prijeko potrebna ulaganja u realnu ekonomiju u trenutku kada se EU suočava s ozbiljnom ekonomskom krizom.

Podsjetimo, Komisija je ovoga mjeseca objavile prognoze o ovogodišnjem padu europskog BDP-a za 8,3 posto, dok bi iduća trebala donijeti rast od 5,8 posto.

750

milijardi eura vrijedan je fond za oporavak gospodarstva iz kojeg bi se dio novca trebao sliti u mala i srednja poduzeća

Kako je CNBC-u najavio potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, Bruxelles će predstaviti ciljani paket mjera za provođenje financiranja europskih kompanija putem tržišta kapitala.

Izmjene će uključivati novu pojednostavljenu proceduru objave prospekta s ključnim informacijama za ulagatelje koja će omogućiti kompanijama lakši izlazak na tržišta kapitala, bit će pojednostavljena i sekuritizacija kako bi se ojačalo kreditiranje banaka, a donijet će se i izuzeće za objavu analiza dionica malih i srednjih kompanija, kazao je Dombrovskis.

Izmjenom potonjeg pravila, odnosno njegovom liberalizacijom, više će investitora biti upoznato s poslovanjem manjih kompanija – definiranih kao kompanije s burzovnom kapitalizacijom ispod milijardu eura – pa će imati temelj za donošenje odluke o investiranju, smatra Europska komisija.

MiFID se primjenjuje u svih 27 članica, ali utječe i na trgovanje u drugim jurisdikcijama, primjerice kada američka investicijska tvrtka proda financijski instrument klijentu sa sjedištem u Europskoj uniji.

Izmjene treba odobriti Europski parlament te svih 27 članica. Iako se očekuje da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti izvan Europske unije u trenutku kada izmjene stupe na snagu, može odlučiti hoće li ih primjenjivati.

U Bruxellesu su poručili kako predložene izmjene trebaju stupiti na snagu što je prije moguće i ne mogu čekati dubinsku reviziju MiFID-a predviđenu iduće godine.

Revizija europske financijske regulative došla je tek nekoliko dana nakon višednevnih pregovora o fondu za oporavak gospodarstva teškom 750 milijardi eura. Dogovor europskih čelnika toplo je pozdravljen i na tržištima kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close