Bruxelles i London probili prvi rok u pregovorima o pristupu financijskom tržištu

Autor: Tomislav Pili , 30. lipanj 2020. u 22:00
Foto: REUTERS

Potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis tvrdi da je britanska strana do sada odgovorila na samo četiri od 28 upitnika.

Tijek pregovora o ekonomskoj suradnji Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije nakon konačnog razdruživanja potvrdio je očekivanja o nizu prepreka koje će trebati ukloniti.

Kako piše Financial Times, Bruxelles i London međusobno se optužuju za probleme u procjeni britanske financijske regulative nakon Brexita.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije izjavio je kako je britanska vlada do sada odgovorila na samo četiri od 28 upitnika poslanih iz Bruxellesa. U njima se traže odgovori kako Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava regulirati industriju financijskih usluga nakon isteka tranzicijskog razdoblja.

Sporije od očekivanja

Upitnici su slani u nekoliko tranši tijekom travnja i svibnja. Odgovori u upitnicima bi trebali pokazati da li će britanska regulativa nakon Brexita biti ekvivalentna onoj u Europskoj uniji.

Ako Europska komisija utvrdi da velikih razlika nema, očekuje se da će dopustiti britanskim bankama i investicijskim tvrtkama slobodan pristup europskom financijskom tržištu, što je za londonski City od presudne važnosti.

Dombrovskis ističe kako dosadašnji britanski odgovori „ne dopuštaju dovršetak procesa procjene ekvivalentnosti“. “Stoga je napredak ponegdje sporiji od očekivanja”, dodao je Dombrovskis. Iako je britansko ministarstvo financija izvijestilo Bruxelles o planovima za financijsku regulativu, Dombrovskis inzistira da su upitnici od presudne važnosti za procjenu.

1000

stranica upitnika poslano je iz Bruxellesa što je zakompliciralo proces, tvrdi London

Britanska strana pak ove ocjene potpredsjednika EK-a odbacuje i – naravno – odgovornost za zastoj u procesu pregovora prebacuje preko La Manchea.

Valja podsjetiti kako su dvije strane prošle godine usuglasile da će procjenu obostranih regulatornih režima u sektoru financijskih usluga dovršiti do 30. lipnja. Britanski ministar financija Rishi Sunak sugerirao je kako je vlada u Londonu spremna priznati ekvivalentnost europske regulative onoj britanskoj i tako omogućiti pristup britanskom tržištu za europski financijski sektor.

“Naš proces je ustvari završen”, izjavio je FT-u jedan britanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Vladini dužnosnici naglašavaju kako Europska komisija nije vratila sve potrebne dokumente potrebne za dovršetak britanskog pregleda europskih regulatornih pravila.

Namjerno odugovlačenje?

Ističu kako je europska strana procjenu zakomplicirala slanjem preko 1000 stranica upitnika, pa ministarstvo financija nije imalo dovoljno vremena da ispoštuje rok do 30. lipnja.

Britansko je tumačenje da Bruxelles namjerno želi ostaviti nejasnim pitanje statusa Cityja kako bi u pregovorima o budućim odnosima dobio ustupke. Inače, pregovori se nastavljaju u ponedjeljak. U britanskom ministarstvu financija sada se nadaju da će procjena ekvivalentnosti biti gotova tijekom ljeta.

“S obzirom da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija krenuli sa stajališta da imaju sličnu regulativu financijskih usluga, to bi trebao biti pravocrtan proces. Spremni smo postići sveobuhvatnu procjenu ekvivalentnosti čim Europska unija bude u mogućnosti pojasniti svoju poziciju”, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Dosadašnji plan pregovora sugerirao je da će Europska unija donijeti konačnu odluku o pristupu europskom tržištu za britanski financijski sektor krajem godine. Drugim riječima, vrlo blizu roka za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o ekonomskim odnosima kojim će se izbjeći najgori scenarij, a to je “tvrdi Brexit”.

Komentirajte prvi

New Report

Close