Broj mobitela postaje vaš bankovni račun

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2020. u 10:36
Foto: Getty Images

Ovu uslugu korisnici mogu zatražiti u svojoj banci.

Tehnološke inovacije u okruženju sve intenzivnije mijenjaju naše životne navike, uključujući i navike plaćanja.  Tražimo da nam sve bude lako i dostupno, jednostavno za korištenje, a transakcije izvršene jednim klikom i u svega nekoliko sekundi.
Može li se novac nekome poslati jednostavnije i brže od klasičnih uplata nalogom na koji morate upisati IBAN? Zašto pamtiti i unositi broj bankovnog računa, odnosno, zašto on ne bi bio jednak broju mobitela?  Broj mobitela može biti vaš bankovni račun i moguće je izvršavanje plaćanja na određeni broj mobitela kojeg korisnik odabire u svojim kontaktima u mobitelu neovisno o tome kojoj banci kontakt pripada i neovisno koju mobilnu uslugu banke korisnici koriste.
Ovu uslugu korisnici mogu zatražiti u svojoj banci.
Ovakav način plaćanja moguć je zbog Fininog Registra posrednih identifikatora putem kojeg će banka u registru Fine provjeriti koji IBAN pripada Vašem kontaktu iz imenika, odnosno odabranom broju mobitela. Trenutno će banke Finin registar moći koristiti na području Republike Hrvatske, a kasnije će se osigurati razmjena podataka sa sličnim registrima u EU, čime će biti omogućena plaćanja na broj mobitela odabranog kontakta diljem EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close