Žure potrošiti 360 milijuna novčanica koje će se 30. rujna povući iz optjecaja

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2022. u 11:03
Foto: Pixabay

U petak će biti zadnji dan optjecaja papirnatih 20 i 50 funti.

Građani Ujedinjenog Kraljevstva tijekom ovoga tjedna moraju potrošiti najmanje 11 milijardi funti u papirnatim novčanicama britanske funte koje će se 30. rujna povući iz optjecaja.

Kako navodi Bloomberg, ovoga petka gotovo 6 milijardi funti vrijednih novčanica u apoenu od 50 funti te više od 5 milijardi funti vrijednih novčanica od 20 funti više neće biti legalno sredstvo plaćanja, priopćila je Banka Engleske (BoE). Konkretno, radi se o oko 360 milijuna novčanica.

Ta dva apoena se povlače kako bi ih zamijenile plastične novčanice, napravljene od polimera. Time će u petak završiti razdoblje papirnatih novčanica funte.

Banke Engleske je priopćila kako će se polimerne novčanice s likom nedavno preminule kraljice Elizabete II. i dalje moći koristiti.

Podsjetimo, središnja banka Ujedinjenog Kraljevstva počela je 2020. izdavati polimerne novčanice u apoenu od 20 funti tvrdeći kako su trajnije od papirnatih i teže ih je krivotvoriti.

Nakon isteka roka trajanja, stare novčanice moći će se zamijeniti samo u BoE ili u poštanskim uredima. Iako prelazi na modernije materijale za izradu novčanica, Banka Engleske i dalje ne razmišlja o ukidanju gotovog novca u svakodnevnim transakcijama, unatoč rastu popularnosti bezgotovinskih načina plaćanja.

Podsjetimo, direktorica trezora Banke Engleske Sarah John nedavno je istaknula kako će proteći još mnogo vremena prije nego što društvo postane spremno za potpuni prijelaz na bezgotovinska plaćanja.

Između 2017. i 2020. broj britanskih građana koji su platili gotovinom najviše jednom mjesečno više se nego udvostručio, na 7,4 milijuna.

Taj je trend ubrzala pandemija koronavirusa koja je dala dodatni vjetar u leđa bezgotovinskim plaćanjima. Očuvanje gotovinskih plaćanja dio je širih napora Banke Engleske da održi britanski platni sustav ukorak s vremenom te u skladu sa zahtjevima korisnika.

Dužnosnici su također razmišljali o izdavanju digitalne verzije funte koja bi olakšala elektronička plaćanja, a korisnicima dala sigurnost koju ne mogu dobiti s kriptovalutama.

Komentirajte prvi

New Report

Close