Briga o klimi ušla i u domaće investicijske fondove

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2020. u 22:00
Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa/PETAR GLEBOV/PIXSELL

Na globalnoj razini društveno odgovorno ulaganje najbrže je rastući dio industrije upravljanja imovinom i sve važniji faktor u izboru investicija.

Domaća fondovska industrija službeno je dobila prvo društvo za upravljanje koje će se u svom radu voditi načelima društveno odgovornog investiranja.

InterCapital Asset Management (ICAM) prvi je u Hrvatskoj potpisao deklaraciju o načelima odgovornog investiranja koja propisuje vodeći globalni promicatelj odgovornog ulaganja – Institut PRI.

Podrška Ujedinjenih naroda

Radi se o instituciji koja je svjetski lider u promicanju društveno odgovornog poslovanja te djeluje u dugoročnom interesu kako svih potpisnika tako i cijele ekonomije, financijskog tržišta te okoline i društva u cjelini. PRI Institut je u potpunosti neovisna organizacija.

Njegov je cilj potaknuti sve sudionike tržišta, potpisnice, na aktivno korištenje društveno odgovornog poslovanja kako bi potaknuli ostvarivanje dugoročno održivih povrata uvažavajući sve rizike okruženja radeći na korist cijelog društva.

3000

potpisnika trenutno broji PRI deklaracija koji svake godine izvještavaju o vlastitim politikama odgovornog ulaganja

PRI Institut podržavaju Ujedinjeni narodi, ali nije sastavni dio te institucije. PRI trenutno broji preko 3000 potpisnika, koji svake godine izvještavaju o vlastitim politikama odgovornog ulaganja, te dokazuju što provode u praksi i na temelju toga dobiju ocjene.

Na globalnoj razini društveno odgovorno ulaganje najbrže je rastući dio industrije upravljanja imovinom. Zahvaljujući potražnji klijenata kojima je ono sve važniji faktor prilikom izbora investicija s naglaskom na etiku i sve veću osviještenost o tome da se trebamo pobrinuti za naš okoliš i društvo.

Iz tog razloga InterCapital Asset Management odlučio je formalizirati prakse odgovornog ulaganja te je postalo i jedino društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj koje je potpisnik ove deklaracije.

Jačanje svijesti

“Ponosni smo, što smo kao prvo društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj dobili ocjenu našeg poslovanja kao društveno odgovornog. Vjerujemo kako ćemo našim pozitivnim
zalaganjem, kako na razini našeg poslovanja, tako i u kontaktu sa svim našim dionicima, pomoći jačanju svijesti o važnosti primjene društveno odgovornog poslovanja u svim segmentima poslovanja.

Naša fiducijarna dužnost prema svim investitorima u fondove je poslovati društveno odgovorno kako bismo u dugom roku adresirali klimatske promjene, nejednakosti te korporativno upravljanje kao bitne odrednice stvaranja dugoročno održivih povrata za sve naše klijente te društvo u cjelini”, izjavio je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave ICAM-a.

ICAM će visoko postavljene standarde društveno odgovornog poslovanja PRI-a primjenjivati kako interno, u svom operativnom poslovanju, tako i pri odabiru svojih investicija, stoji u priopćenju ICAM-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close