‘Borba protiv inflacije je na kraju početka’

Autor: Ana Blašković , 11. srpanj 2023. u 07:02
U Société Généraleu smatraju da je za kraj inflacije potreban zaron u recesiju/Shutterstock

Inflacija u SAD-u usporila je na 4 posto u svibnju, najnižu razinu u više od dvije godine.

Središnje banke su na “kraju početka” svoje borbe protiv inflacije, smatra ekonomist Societe Generalea Kokou Agbo-Bloua. “Središnje banke moraju pokrenuti recesiju kako bi natjerale nezaposlenost da se podigne i stvori dovoljno uništenja potražnje, ali još nismo tamo”, kaže.

S obzirom na robusno tržište rada i otpornu ekonomiju, tržište daje više od 90 posto šanse da će Fed povećati kamatne stope krajem srpnja između 5,25 posto i 5,5 posto, pokazuje FedWatch CME grupe.

Inflacija u SAD-u usporila je na 4 posto u svibnju, najnižu razinu u više od dvije godine. Temeljna inflacija porasla je 0,4 posto na mjesečnoj i 5,3 posto na godišnjoj razini. Inflacija u eurozoni usporila je na 5,5 posto u lipnju s prethodnih 6,1 posto u svibnju.

U Hrvatskoj je harmonizirani indeks cijena (HICP) pokazao stagnaciju na 8,3 posto, jednaku razinu kao prethodnog mjeseca. U ocjeni koliko su napori obuzdavanja inflacije uspješni Agbo-Bloua je citirao primjedbe bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla u govoru iz 1942.: “Ovo nije kraj. Nije čak ni početak kraja. Ali možda je kraj početka”.

“Prvi ‘iskonski grijeh’, da tako kažemo, je da su vlade potrošile ogromne količine novca za održavanje gospodarstva koje je bilo u stanju hibernacije kako bi se spasili ljudski životi, tako da govorimo o otprilike 10 do 15 posto BDP-a”, rekao je za CNBC.

Potom, “očito ste imali rat u Ukrajini, poremećaje u opskrbnom lancu, ali i golemo nakupljanje viška štednje plus ‘greedflaciju’, odnosno podizanje cijena više nego što je opravdano pa vidimo da su profitne marže na rekordnim razinama u 10 godina. Konačno tu je i vrlo tijesno tržište rada”, kaže Agbo-Bloua.

Komentirajte prvi

New Report

Close