Bojazan što donosi povećanje cijene novca i dalje pritišće tehnološke dionice

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2022. u 22:00
Terminski ugovori na Nasdaq u četvrtak su sugerirali oporavak od 1 posto/Reuters

Indeks Nasdaq oslabio 10 posto u odnosu na rekordnu vrijednost, gdje je dno?

Kretanje terminskih ugovora na američki tehnološki indeks Nasdaq u četvrtak je sugeriralo blagi oporavak vrijednosti nakon što je dan ranije to mjerilo zakoračilo u područje korekcije, što značii da je oslabilo više od 10 posto u odnosu na najvišu vrijednost.

Podsjetimo, u srijedu se Nasdaq zaustavio na 14.340 bodova oslabivši 1,15 posto. Kako prenosi CNBC, terminski ugovori na Nasdaq jučer su ojačali oko jedan posto. No, na tehnološke dionice i dalje djeluje pritisak očekivanja povećanja kamatnih stopa američke središnje banke Fed.

Rastu prinosi
U takvim okolnostima rastu prinosi na američke državne obveznice. Na referentne 10-godišnje obveznice prinosi su dosegnuli 1,9 posto, novu najvišu razinu u dvije godine, dok su se još početkom godine kretali oko 1,5 posto.

Prinosi brzo rastu jer se špekulira da bi Fed mogao agresivnije zaoštriti monetarnu politiku nego što se očekivalo kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u gotovo 40 godina.

Prošloga je tjedna objavljeno da je inflacija u SAD-u u lanjskom prosincu dosegnula 7 posto na godišnjoj razini, a već tjednima iz Feda poručuju da će poduzeti sve što je potrebno da se inflacija ne ukorijeni.

Analitičari procjenjuju da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

73

posto kompanija koje su do sada objavile rezultate nadmašilo je očekivanja

“Svaki početak zaoštravanja monetarne politike obično donosi nestabilnost na tržišta jer uvijek postoji rizik od pogreške u politici, što bi moglo okončati ekonomski ciklus. Dakle, postoji puno bojazni”, kaže Kristina Hooper, strateginja u tvrtki Invesco.

Osim monetarne politike, u fokusu ulagača ovih su dana poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je počela sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća. Rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Dosad su izvješća objavile 44 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 73 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle oko 23 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Oprezno trgovanje
U takvim okolnostima i na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer se zbog visoke inflacije očekuje rast kamatnih stopa. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u plusu 0,2 posto.

Najviše su porasle, u prosjeku 1,3 posto, cijene dionica u turističkom sektoru jer su ulagače ohrabrile najave Britanije o popuštanju restriktivnih mjera protiv koronavirusa. I na azijskim su burzama cijene dionica porasle.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 3,3 posto.

Prvi rast tržišta nakon pet dana zahvaljuje se neočekivanom smanjenju kamatnih stopa u Kini. Nakon što je u ponedjeljak kineska središnja banka smanjila kamate na kratkoročno kreditiranje, jutros je, prvi put u gotovo dvije godine, smanjila i ključnu kamatu koja se odnosi na hipoteke.

To je podržalo dionice kompanija u kineskom nekretninskom sektoru, koji je posljednjih mjeseci pod pritiskom zbog golemih dugova i slabosti prodaje nekretnina. Zahvaljujući tome, jučer je snažno porastao hongkonški Hang Seng indeks.

Tim više što su monetarne vlasti signalizirale kako su spremne uvesti i nove poticaje kako bi podržale oporavak gospodarstva, koji se posljednjih mjeseci usporava. Za razliku od središnjih banaka na zapadu, kineske vlasti mogu razmatrati nove poticajne mjere jer je inflacija u Kini i dalje razmjerno niska.

Komentirajte prvi

New Report

Close