BoJ ostaje pri negativnim kamatnim stopama

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2023. u 22:00
Guverner Bank of Japan Kazuo Ueda poručio da neće žuriti s podizanjem cijene novca/Reuters

Odluka BoJ-a došla je nakon što je Fed prošlog tjedna iznenadio tržišta signalizirajući da će 2024. smanjiti kamatne stope.

Bank of Japan zadržao je negativne kamatne stope što je dovelo do pala vrijednosti jena nakon što je guverner rekao da nema žurbe oko promjene monetarne politike prije nego što američka središnja banka razmotri smanjenje stopa sljedeće godine.

Guverner Kazuo Ueda priznao je da su se izgledi za postizanje ciljane inflacije poboljšali, ali je upozorio da japanska središnja banka još nije spremna iscrtati izlaz iz svoje ultra labave monetarne politike, prenosi FT.

Odluka BoJ-a došla je nakon što je Fed prošlog tjedna iznenadio tržišta signalizirajući da će 2024. smanjiti kamatne stope. To je ponukalo Europsku središnju banku i Bank od England na upozorenja da je prerano popustiti oprez.

BoJ, koji želi osigurati trajni kraj desetljećima deflacije u Japanu, jedina je velika središnja banka koja održava kamatne stope ispod nule. “Neprikladno je misliti da ćemo žuriti s promjenom naše politike jer će Fed vjerojatno krenuti u sljedećih tri do šest mjeseci”, rekao je Ueda, dodajući da želi imati više podataka i provesti konzultacije s tvrtkama kako bi potvrdio ispravnost odnosa plaća i cijena.

BoJ je zadržao prekonoćne kamatne stope na minus 0,1 posto nakon što je revidirao politiku u listopadu kako bi dopustio porast prinosa na 10-godišnje japanske državne obveznice iznad 1 posto.

Neki ulagači očekivali su da će BoJ promijeniti svoje smjernice o stopama ili ponuditi naznaku skore promjene politike, no središnja banka poručila je da će se držati mjera popuštanja “sve dok je potrebno”. “Zasad je teško s velikom sigurnošću odrediti koje ćemo mjere poduzeti tijekom izlaska”, rekao je Ueda. Jen je u utorak oslabio 1,3 posto na 144,67 jena u odnosu na dolar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close