BoE: Visoke cijene dionica i obveznica rizik su za financijsku stabilnost

Autor: Ana Roksandić , 02. travanj 2024. u 21:00
Guverner Bank of England (BoE) Andrew Bailey zabrinut je zbog rastućih rizika/Reuters

Sukobi u Ukrajini i Bliskom istoku posebno zabrinjavaju britansku središnju banku.

Cijene dionica i obveznica na financijskim tržištima trenutno su visoke s obzirom na rizike za gospodarsku aktivnost.

Britanska središnja banka (BoE), na čijem čelu je Andrew Bailey, upozorava da njihov oštar pad mogao bi podići troškove zaduživanja za građane i kompanije u Britaniji. Neki rizici za financijsku stabilnost na globalnoj razini pojačani su od sjednice u prosincu, navodi bančin odbor za financijsku politiku, piše Reuters.

Ulagači na financijskim tržištima očekuju kontinuirani oporavak gospodarstva i slabljenje inflacije pa su cijene brojnih kategorija imovine, uključujući dionice i obveznice porasle i doimaju se visokima, posebno s obzirom na rizike po gospodarsku aktivnost.

45

posto svih rata hipotekarnih kredita bit će veće kad budu refinancirane

Visoki javni dugovi
U BoE su stava da to podrazumijeva veći rizik oštrog pada cijena imovine, što bi u konačnici podiglo troškove i otežalo zaduživanje za kućanstva i kompanije u Velikoj Britaniji. Ističu i zabrinjavajuću razinu globalnih i geopolitičkih rizika, posebice sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali i visoke razine javnog duga u velikim gospodarstvima.

Kućanstva i tvrtke i dalje su otporni, no pod pritiskom većih troškova života. Povećanje plaća ojačalo je financije kućanstava, a kamatne stope na hipotekarne kredite blago su pale od prosinca, pokazuje izvješće središnje banke.

Unatoč tome, mjesečne rate oko 45 posto vlasnika hipotekarnih kredita s fiksnom kamatnom stopom bit će i dalje veće kada ih budu refinancirali do kraja 2026.

Nastavljen je trend potražnje za hipotekarnim kreditima s duljim rokom otplate, a britanska središnja banka pritom navodi da je u posljednja tri mjeseca 2023. približno pola svih odobrenih kredita bila s rokom dospijeća od najmanje 30 godina.

Dulja dospijeća

U Velikoj Britaniji nastavljen je trend potražnje za hipotekarnim kreditima s duljim rokom otplate.

Mogućnost oštre korekcije
Zajmovi su zahvaljujući duljim rokovima otplate postali dostupniji mnogim zajmoprimcima, ali bi mogli i naštetiti otpornosti i zajmoprimaca i zajmodavaca u slučaju pojačanih problema s povratom.

Visina nepodmirenih dugova po hipotekarnim kreditima malo je porasla od prosinca 2023. i iznos bi trebao dodatno porasti, premda je prema povijesnim standardima i dalje nizak, objavio je odbor britanske banke. Naglašeno je kako je britanski bankarski sektor dovoljno snažan da podupre kućanstva i tvrtke čak i ako se stanje u gospodarstvu osjetno pogorša.

Britanska središnja banka posebno promatra rizike iz private equity sektora i zašto su valuacije glavnih banaka u Velikoj Britaniji niže u usporedbi s međunarodnim konkurentima.

Odbor za financijsku politiku BoE-a napominje da bi financije za rizičnije tvrtke mogle biti posebno osjetljive na pogoršanje raspoloženja ulagača prema riziku jer je povećana mogućnost oštre korekcije u širokom rasponu imovinskih klasa.

“Private equity sektor, koji je usko povezan s ‘privatnim kreditima’ i pozajmljivanjem uz financijsku polugu, igra važnu ulogu u usmjeravanju financiranja u realnu ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva”, naveli su nedavno iz odbora banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close