Još jedan loš tjedan: Bitcoinu se otvara put klizanja do 20.000 dolara

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2021. u 05:33
Bitcoinom se u srijedu trgovalo po 34.300 dolara/Shutterstock

Ako cijena padne ispod 30.000 dolara, na tržištu bi se mogao vidjeti golemi prodajni zamah, smatraju analitičari.

Najpopularnija kriptovaluta opet je pod prodajnim pritiskom, a neki analitičari smatraju da se otvara put klizanja cijene sve do 20.000 dolara. Kako piše Bloomberg, bitcoin proživljava još jedan “loš” tjedan.

U posljednjih nekoliko dana njegova je vrijednost pala dodatnih 7 posto te se u srijedu prijepodne njime trgovalo po 34.300 dolara.

Opasno približavanje

Najveća kriptovaluta “opasno se približava razini od 30.000 dolara” uslijed rastuće zabrinutosti zbog stava američkih regulatora prema kriptovalutama. Najnoviji pritisak došao je nakon što je američki FBI uspio doći do većine novca koji je kao otkupnina u bitcoinima plaćen hakerima koji su napali Colonial Pipeline.

Sudski dokumenti pokazuju da su istražitelji uspjeli doći do lozinke jednog digitalnog novčanika koji su hakeri koristili. Time je pala u vodu priča o valuti koju vlasti ne mogu kontrolirati, jedna od temeljnih teza postavljenih još u vrijeme nastanka bitcoina.

Ako cijena padne ispod 30.000 dolara, na tržištu bi se mogao vidjeti golemi prodajni zamah, smatra Edward Moya, stariji analitičar u tvrtki Oanda.

47

posto vrijednosti izgubio je bitcoin u odnosu na rekordnu cijenu iz sredine travnja

Još sredinom travnja bitcoin je dohvatio rekordnu cijenu od gotovo 65.000 dolara, no potom je pao sve do 30.000 dolara, uzdrman serijom negativnih vijesti. Osim daljnjeg zaoštavanja stava kineskih regulatora, udarac je došao i od velikog “zaštitnika” Elona Muska.

Američki je milijarder najavio da Tesla neće više primati uplate za automobile u bitcoinu zbog goleme potrošnje struje za njegovo “rudarenje”.

Ako bitcoin znatno padne sa sadašnjih razina, analitičar Evercorea, Rich Ross i Tallbacken Capital Advisorsa, Michael Purves, smatraju da je 20.000 dolara potencijalno ključna razina. “Koliko još dolje može ići?”, zapisao je Purves u bilješci klijentima.

Najočitiji odgovor

“Najočitiji odgovor bio bi – povratak na 20.000 dolara”, dodao je Purves. S druge strane, vijesti koje bi dale podršku bitcoinu također ne nedostaje.

Tako je MicroStrategy, jedan od najvećih optimista prema kriptovalutama među tvrtkama uvrštenima na burzi, povećao obvezničko izdanje s 400 na 500 milijuna dolara radi kupnje bitcoina. Osim toga, u El Salvadoru bitcoin je odlukom predsjednika Nayiba Bukelea prihvaćen kao legalno sredstvo plaćanja.

U međuvremenu se intenzivirala polemika koliko snažno kriptovalute trebaju biti regulirane. Hester Peirce, dužnosnica američke Komisije za burze i vrijednosnice (SEC) izjavila je za Financial Times kako je zabrinuta pritiskom da regulatori dobiju aktivniju ulogu na tržištu kriptovaluta vrijednom 1,5 bilijuna dolara.

Dodala je kako smatra da regulacija ne bi bila dobra za razvoj inovacija. S druge strane, šef SEC-a Gary Gensler poručio je Kongresu kako je potreban zakon koji će razjasniti tko nadzire kriptotržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close