Bitcoin probio granicu od 68.000 dolara

Autor: Danica Gršković , 05. ožujak 2024. u 22:00
Vrijednost bitcoina porasla je na najvišu razinu u dvije godine/Shutterstock

Spot fondovi kojima se trguje na burzi odobreni su u Sjedinjenim Državama ranije ove godine.

Bitcoin je ove godine porastao 50 posto, a najveći dio rasta dogodio se u posljednjih nekoliko tjedana kada su priljevi u bitcoin fondove uvrštene na američke burze porasli. U utorak je dosegao vrhunac u dvije godine, probivši granicu od 68 tisuća dolara.

Spot fondovi kojima se trguje na burzi odobreni su u Sjedinjenim Državama ranije ove godine. Njihovo lansiranje otvorilo je put novim velikim ulagačima i ponovno ih pokrenulo, a novi uspon podsjeća na rekordan rast 2021. Na sličnim razinama ta kriptovaluta bila je u studenom 2021. kada je vrijedio oko 69 tisuća dolara.

Neto priljevi u deset najvećih američkih spot bitcoin fondova dosegnuli su 2,17 milijardi dolara u tjednu do prvog ožujka, a više od polovice toga odnosi se na BlackRockov iShares Bitcoin Trust, prema podacima LSEG-a. Porast je došao u tandemu s padom dioničkih indeksa, od japanskog Nikkeija, S&P 500 i Nasdaqa.

Manje popularan kripto rival Ether također je zabilježio rast na valu nagađanja da bi i na temelju njega mogao biti odobren ETF fond porastavši za više od 50 posto u ovoj godini, na 3,649 američkih dolara.

Analitičari tvrde da je pitanje vremena kad će bitcoin probiti nove granice. Očekuje se da će vrijednost i potražnja za bitcoinom, ali i drugim kriptovalutama, dodatno porasti zbog skorašnjeg ‘dijeljenja’ (halving). Taj bi se događaj trebao održati u travnju ove godine, a ujedno će prepoloviti naknadu za rudarenje bitcoina.

Događaj je osmišljen kako bi se usporilo rudarenje bitcoina, koji imaju maksimalni broj od 21 milijuna tokena, 19 milijuna je već izrudareno. Trenutno se rudari otprilike 900 novih bitcoina dnevno, a ta brojka bi se trebala napola smanjiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close