Bitcoin dosegnuo rekordnu vrijednost, upozorenja regulatora bez efekta

Autor: Domagoj Puljizović , 12. ožujak 2024. u 07:17
Potražnja za bitcoinom u investicijskoj zajednici raste/Shutterstock

Kriptovaluta porasla zbog priljeva novca u spot fondove kojima se trguje na burzi.

Bitcoin je u ponedjeljak na burzama kriptovaluta dosegnuo rekordnu vrijednost prešavši 71 tisuću dolara. Prema Binanceu, u trenutku pisanja ovog članka vrijedio je 71.488 dolara što je porast cijene od 2,32 posto u odnosu na prethodni dan.

Sredinom siječnja Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) odobrila je trgovanje spot bitcoin fondovima (ETF-ovima) na burzi uz napomenu ulagačima da je riječ o “spekulativnoj, nestabilnoj imovini koja se također koristi za nedopuštene aktivnosti”, piše Reuters.

Zabranjeno malima
Unatoč tome, potražnja za bitcoinom u investicijskoj zajednici raste, a upravitelji imovinom drže rekordne iznose u bitcoin futuresima, pokazuju podaci američke Komisije za trgovinu robnim izvedenicama (CFTC).

75

posto porastao je ether ove godine

Također, britanski regulator financijskog tržišta, FCA, u ponedjeljak je objavio da će dopustiti priznatim burzama lansirati zapise s kripto podlogom (ETN-ove) za profesionalne ulagače kojima će investicijske tvrtke i kreditne institucije ovlaštene za rad na financijskim tržištima moći trgovati, dok je malim ulagačima trgovina zbog osobne zaštite i dalje zabranjena.

Londonska burza u ponedjeljak je objavila da će prihvatiti zahtjeve za upis bitcoina i ether ETN-ova od drugog kvartala ove godine. Rast vrijednosti bitcoina potaknuo je priljevom novca u spot bitcoin fondove kojima se trguje na burzi, kao i očekivanje da će Federalne rezerve uskoro smanjiti kamatne stope, javlja Financial Times.

Prema podacima Londonske burze, priljevi kapitala u deset najvećih američkih fondova kojima se trguje na burzi usporili su na najnižu razinu u dva tjedna, ali su ipak dosegnuli gotovo 2 milijarde dolara.

“Bitcoin je započeo tjedan s porastom, povlačeći za sobom ostale kriptovalute. Ranije objavljene vijesti da Londonska burza planira prihvatiti prijave za bitcoin i ethereum ETN-ove u drugom tromjesečju također su pomogle rastu”, rekao je strateg DailyFX-a Nick Cawley.

Novi halving u travnju

Ponuda bitcoina, ograničena na 21 milijun tokena, bit će smanjena u travnju, kada će nastupiti novo prepolovljenje (halving).

Val spekulacija
Ponuda bitcoina, ograničena na 21 milijun tokena, bit će smanjena u travnju, kada će nastupiti novo prepolavljanje (halving) u kojem se nagrada za rudarenje bitcoina smanjuje za pola što uzrokuje dvostruko manju ponudu na tržištu. Taj proces do sada se dogodio tri puta i svaki put je došlo do rasta vrijednosti bitcoina.

“Ranije objavljene vijesti da LSE planira prihvatiti prijave za bitcoin i ethereum ETN u drugom tromjesečju također su pomogle današnjem rastu”, dodao je Cawley.

U odnosu na cijenu u ponedjeljak i ethereum je porastao za 2,88 posto na 4049,21 dolara, što je najviša vrijednost u dvije godine. Nagađanja da bi američki regulatori mogli odobriti trgovanje spot ether fondovima na burzama ove godine potaknula su povećanje njihove cijene oko 75 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close