BIS: Bitcoin se ne može ignorirati

Autor: Tomislav Pili , 19. rujan 2017. u 07:42
Nizozemska središnja banka kreirala je svoju digitalnu valutu za internu uporabu/REUTERS

Banka za međunarodna poravnanja predlaže da središnje banke preuzmu izdavanje digitalnih valuta.

Središnje banke ne mogu ignorirati uspon digitalnih valuta, poput bitcoina, koji mogu predstavljati rizik za stabilnost financijskog sustava, objavila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u svom tromjesečnom pregledu.

BIS smatra da bi monetarne vlasti u svijetu trebale razmisliti kako preuzeti izdavanje digitalnih valuta te koje bi značajke one imale. Takva su razmišljanja najaktualnija u državama u kojima korištenje gotovine ubrzano opada, poput Švedske. Središnje banke u donošenju takve odluke ne bi trebale uzeti u obzir samo pitanja privatnosti ili efikasnosti u platnom sustavu, već i ekonomske, financijske i monetarne posljedice, smatraju u "središnjoj banci svih središnjih banaka".

Rastuća popularnost bitcoina s razvojem mobilnih plaćanja navela je središnje banke da obrate pažnju na njih. Tako je guverner Banke Engleske Mark Carney ocijenio kako su digitalne valute dio potencijalne revolucije u financijama. Nizozemska središnja banka tako je nedavno kreirala vlastitu digitalnu valutu, doduše samo za internu uporabu. Dužnosnici američke središnje banke Fed također ispituju mogućnosti izdavanja takve valute, iako je u ožujku član Feda Jerome Powell izjavio kako još postoje značajni problemi koje treba ispitati, poput ranjivosti na računalne napade, zaštite privatnosti i sprečavanja krivotvorenja.

Prema mišljenju stručnjaka BIS-a, jedna od opcija bilo bi kreiranje digitalne valute za javnu uporabu na čije bi izdavanje imala pravo samo određena središnja banka. Digitalna valuta bila bi izravno promjenjiva u gotovinu. No, tu bi mogao nastati problem za komercijalne banke jer bi se mogle suočiti s naglim povlačenjem gotovine i tako ostati bez depozita.  Inače, cijena bitcoina u ponedjeljak se značajno oporavila, skočivši s razine od 2951 dolara koliko je vrijedio u petak na 3968 dolara. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tako- kako je NIZOZEMSKA Vlada kreirana svoju INTERNU VIRTUALNU VALUTU . ja očekujem
od Vlade RH – da kreira NAŠU INTERNU VIRTUALNU VALUTU – za naše potrebe ….naše države.

A kad ćemo ići u inozemstvo , i moći svugdje plaćati sa virtualnim valutama- sami ćemo izabrati
u skladu sa zakonodavstvom države gdje plaćamo- Virtualnu valutu.

Sada – kad je Bitcoin napuhan u rukama financijskog – špekulativnog kapitala- zbilja nema smisla ga kupovati…..oni , koji ga imaju – sad to nek iskoriste , ako im se ukaže prilika…

New Report

Close