“Banka svih banaka” poručila: Bitcoin nikada neće biti novac

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2018. u 14:35
Kriptovalute imaju cijeli niz nedostataka/REUTERS

Središnja banka središnjih banaka upozorila na problem povjerenja u kriptovalute.

Kriptovalute nikada neće biti sredstvo plaćanja u klasičnom smislu te riječi, objavila je u nedjelju Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

U osvrtu na 24 stranice koji je dio godišnjeg ekonomskog izvješća BIS tvrdi kako bitcoin i ostale kriptovalute pate od cijelog niza nedostataka koje ih sprečavaju u ispunjavanju očekivanja koja su izazvala i lanjsku eksploziju interesa i ulaganja.

BIS ili središnja banka svih središnjih banaka kako je poznatija u javnosti smatra da su kriptovalute prenestabilne, u njihovo nastajanje troši se prevelika količina električne energije te je subjekt previše manipulacija i prijevara da bi mogla biti sredstvo razmjene u globalnoj ekonomiji.

Štoviše, decentralizirana struktura kriptovaluta, za njihove zagovornike jedna od glavnih prednosti, za BIS je jedan od ključnih nedostataka.

Analitičari te institucije smatraju da bi masovno korištenje kriptovaluta u platnim transakcijama dovelo do zagušenja internetskih veza. Zbog krhkosti decentraliziranih mreža o kojima kriptovalute ovise, povjerenje u njih može nestati praktički "preko noći", smatraju u BIS-u.

Naime, bilo koji oblik novca zahtijeva povjerenje u stabilnost svoje vrijednosti, a to kriptovalute nemaju. Voditelj istraživanja Hyun Song Shin ističe kako fiat novac ima vrijednost jer ima i korisnike. Kod kriptovaluta dobar dio njihovih vlasnika drži ih iz čisto špekulativnih razloga, a ne zato jer njime žele plaćati robu i usluge.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Središnja banka središnjih banaka upozorila na problem povjerenja

Tko o čemu…

New Report

Close