Bidenova pobjeda mogla bi donijeti milijarde na tržišta u razvoju

Autor: Ana Blašković , 09. studeni 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Biden u Bijeloj kući i republikanska kontola u Senatu značit će zastoje u promjenama dosadašnjih politika.

Tržišta u razvoju mogla bi profitirati nakon pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima budući da se s njegovim dolaskom u Bijelu kuću očekuje “benignije” političko okruženje.

Glavni analitičar britanskog Standard Chartereda Eric Robertson za CNBC se osvrnuo na posljedice najnapetijih izbora u američkoj povijesti. “Poprilično je gotovine na marginama i novca koji je ‘sakriven’ u američkoj imovini zadnjih nekoliko godina”, rekao je Robertson napomenuvši da je u proteklom desetljeću S&P indeks “outperformao” dionice tržišta u razvoju za 100 posto. Taj bi novac potencijalno moglo biti uložen u strana i tržišta u razvoju čime bi se mogao pokazati kao jedan od ključnih efekata Bidenove pobjede nad Trumpom.

Od tog bi preokreta među prvima koristi mogla imati Azija, a tome u prilog govore dva razloga, smatra Robertson. “Azijska tržišta imaju tendenciju malo niže bete. Drugim riječima, malo manje volatilnosti u usporedbi s nekim drugim tržištima… diljem tržišta u razvoju”, kazao je Robertson CNBC-u. Drugi “nevjerojatno snažan” faktor u toj računici je Kina koja će prema rujanskom izvješću OECD-a vjerojatno biti jedina zemlja u tom društvu koja će ostvariti pozitivan gospodarski rast u 2020. godini. Kineski juan i dalje je vrlo stabilan što je za ulagače izvrstan mamac za ulaganja. Kao rezultat, kaže Robertson, čitava regiji čini se naizglednijim kandidatom za investitore koji kalkuliraju ulaganja na tržištima u razvoju.

Za Davida Chaoa iz Invescoa, dva su neposredna efekta raspleta američkih izbora na azijsko-pacifička tržišta. S lošijim uspjehom Demokratske stranke od očekivanja (izostao je “plavi val” kojem su se nadali) i vjerojatnim zadržavanjem republikanske većine u Senatu sve su manje šanse za novi veliki paket pomoći tamošnjem gospodarstvu što povećava izglede spori oporavak. To bi moglo rezultirati slabijim od očekivanja pozitivnim momentom zemalja orijentiranih na izvoz u Aziju, rekao je Chao za CNBC.

“Bit će gotovo nemoguće za Bidenovu Bijelu kuću progurati odvažne poteze poput većih korporativnih poreza. Smatram da američke i azijsko-pacifičke dionice mogu porasti u takvom okruženju nakon što strah od snažnih demokratskih poteza nakon osporavanih izbora oslabi”, zaključio je Chao. Vijesti da će Joe Biden nakon četiri dana naizvjesnog prebrojavanja ipak zamijeniti Donalda Trumpa kao 46. predsjednik SAD-a dodatno je raspirila pozitivan sentiment na svjetskim burzama. Spekulira se da će kombinacija Bidena u Bijeloj kući i republikanske kontrole u Senatu značiti zastoje u promjenama dosadašnjih politika, ali i poboljšanje odnosa na relaciji Washington – Peking.

Ipak, svjetskim tržištima u ponedjeljak je odjeknula vijest da cjepivo koje razvijaju Pfizer i BioNTech proitv COVID-a 19 ima 90-postotnu učinkovitost. U ‘zelenom’ je raspoloženju bio i prvi trgovinski dan nakon Bidenove pobjede na Zagrebačkoj burzi. U ponedjeljak oko 15 sati Crobex je bilježio gotovo dva posto rasta u odnosu na zatvaranje u petak, a promet iznosio 10-ak milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close