Bidenova pobjeda donosi val ‘marihuana dionica’ na američku burzu

Autor: Tomislav Pili , 18. listopad 2020. u 22:00
Sadašnje prognoze za tržište medicinske i rekreativne marihuane daleko su bolje od onih iz 2018./REUTERS

Uz rast prodaje, industrija se nada značajnom regulatornom ublažavanju jer demokratski kandidat najavljuje dekriminalizaciju.

Američke kompanije koje se bave rekreativnom i medicinskom marihuanom pripremaju se za val prikupljanja kapitala na burzi nadajući se blagonaklonijem stavu vlade ako u Bijelu kuću useli Joe Biden.

Kako piše Reuters, još prije godinu dana Damian Lopez, izvršni direktor kompanije Flora Growth morao je razriješiti niz regulatornih i financijskih prepreka kako bi preuzeo kolumbijskog proizvođača kanabisa.

No, ove godine, uslijed skoka potražnje tijekom pandemije koronavirusa za Florinom zdravom hranom i kozmetikom proizvedenom iz marihuane, ali i mogućnosti ublažavanja regulative o korištenju kanabisa ako predsjednik postane demokratski kandidat, Lopez je pred rundom dokapitalizacije od 30 milijuna dolara.

K tome, Flora Growth početkom iduće godine namjerava uvrstiti i dionice na burzu.

Golem katalizator

„Mislim da će izbori biti golem katalizator“, kaže Lopez. No, on je samo jedan u nizu čelnika kompanija koje se bave marihuanom, a koji ovih dana pripremaju izlazak na američka dionička tržišta.

Primjerice, prije dva tjedna kompanija Gage Cannabis najavila je da će se iduće godine uvrstiti na burzu, a to u prvom polugodištu namjerava učiniti i proizvođač sintetičkog kanabinoida BioMedican. Još jedna tvrtka iz tog sektora, Vertical Wellness, otkrila je Reutersu kako razmatra izlazak na burzu u 2021. godini.

Sadašnje prognoze za tržište medicinske i rekreativne marihuane daleko su bolje od onih iz 2018. kada su kanadske kompanije očekivale da će i u SAD-u nastupiti legalizacija na nacionalnoj razini, kao u susjednoj Kanadi.

Nakon što široko otvaranje tržišta nije nastupilo, dobar dio njih suočio se s pravnim problemima i zatvaranjima trgovina, a dio je bio prisiljen i na spajanja zbog regulatornih prepreka koje su unazadile perspektive rasta.

20

posto skočile su dionice kompanija sa značajnim udjelom na američkom tržištu od debate 29. rujna

Damien Lopez i ostali čelnici industrije kanabisa smatraju da bi Bidenovo preuzimanje dužnosti predsjednika u siječnju, kao i njegov izbor senatorice Kamale Harris za potpredsjednicu – inače zagovornice dekriminalizacije marihuane – označilo prekretnicu za ovu branšu.

U prošlotjednoj debati s potpredsjednikom Mikeom Penceom, Harris je kazala da će Bidenova administracija dekriminalizirati marihuanu na saveznoj razini. No, čak i ako Donald Trump osvoji drugi predsjednički mandat, analitičari smatraju da je promjena stava prema marihuani kod birača i kongresnika dovoljno primjetna da industrija može računati na bolje regulatorne dane.

„Neovisno o tome tko će pobijediti, sve više saveznih država pokazuje podršku kanabisu“, naglašava Lopez. Naime, očekuje se da će u studenom pet saveznih država, uključujući gusto naseljeni New Jersey te brzorastuću Arizonu, otvoriti vrata legalizaciji rekreativnog korištenja marihuane.

„Vjerujemo da izbori u studenom mogu pokrenuti značajan uspon za američku industriju marihuane“, kaže Michael Lavery, analitičar tvrtke Piper Sandler.

Od predsjedničke debate 29. rujna, vrijednosti dionica kompanija sa značajnim udjelom na američkom tržištu, uključujući Curaleaf Holdings, Cresco Labs i Green Thumb Industries, narasla je više od 20 posto, odražavajući rastuća očekivanja Bidenove pobjede.

Korak bliže

Valja istaknuti kako rezultati Reutersove ankete pokazuju da je demokratski kandidat povećao vodstvo u nekoliko država koje će biti ključne za osvajanje predsjedničkog mandata.

„Svakim izbornim ciklusom kanabis dolazi korak bliže saveznoj prihvaćenosti, a ovi su izbori ključni za taj cilj“, smatra Cynthia Salarizadeh, osnivačica i predsjednica tvrtke House of Saka koja proizvodi pića s udjelom THC-a.

Osim toga, vođa republikanske većine u Kongresu Mitch McConnell blokirao je donošenje zakona koji bi „marihuana kompanijama“ omogućio lakši pristup financijskim tržištima. No, to bi se moglo promijeniti izglednim demokratskim preuzimanjem Kongresa.

Dekriminalizacija u pojedinim državama ili na saveznoj razini s burzovnog aspekta neće proteći bez izazova, upozorava dio analitičara. Pri tome ukazuju na kanadska iskustva.

Tamošnje kompanije imale su problema s profitabilnošću, zbog čega trenutno vrijede tek djelić iznosa iz 2018., kada je Kanada legalizirala marihuanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close