Bezgotovinska revolucija naljutila udruge i zaštitare

Autor: Tomislav Pili , 27. prosinac 2015. u 22:01
Gotovina čini tek dva posto švedske ekonomije/FOTOLIA

Lani je zabilježeno dvostruko više prijevara tijekom bezgotovinskog plaćanja nego prije deset godina.

Iako su bezgotovinska plaćanja u Švedskoj dosegla toliku mjeru da se karticama može plaćati u crkvama i kod beskućnika, sve je više kritika zbog politike napuštanja gotovinskih transakcija.

Zvona za uzbunu ponajviše su se oglasila kod udruga za zaštitu potrošača koja upozoravaju na problem zaštite privatnosti te rastućeg rizika od prijevara. Naime, lani je u Švedskoj zabilježeno 140.000 prijevara tijekom bezgotovinskog plaćanja, gotovo dvostruko više nego prije deset godina, piše CNBC. Kritičari argumentiraju i kako bi stariji građani koji nisu vični tehnološkim napravama te useljenici mogli biti marginalizirani jer su skloniji plaćanju gotovinom.

No, kritike upućuju i zaštitarske tvrtke koje se bave prijevozom novca. Bjorn Eriksson, predsjednik Udruge švedskih zaštitarskih kompanija tvrdi kako banke i kartičarske kuće namjeravaju istisnuti gotovinu kako bi generirale naknade od kartičnih plaćanja. "Ne mislim da je to nešto što bi oni trebali samostalno odlučiti. Trebaju li stvarno iskoristiti svoju tržišnu moć kako bi pretvorili Švedsku u bezgotovinsko društvo", pita se Eriksson. Statistika kazuje da je ove godine svega petina transakcija u Švedskoj plaćena u gotovini dok se u svijetu 75 posto računa plaća novčanicama.

 

20posto

transakcija u Švedskoj ove je godine plaćeno gotovinom

Novčanice i kovanice sudjeluju sa svega dva posto u švedskoj ekonomiji, dok je u SAD-u taj udjel gotovo osam posto, a u eurozoni 10 posto. Trend je vidljiv i u trezorima švedskih banaka. Lani se u trezorima držalo 3,6 milijardi kruna u gotovini, nasuprot 8,7 milijardi kruna prije samo pet godina, pokazuju podaci Banke za međunarodna poravnanja. Iz tog je razloga demontirano na stotine bankomata, posebno u ruralnim područjima. Leif Trogen, dužnosnik švedske udruge banaka ne spori da banke i kartičari zarađuju na naknadama u švedskoj bezgotovinskoj revoluciji.

No, poslovanje s gotovinom stvara troškove bankama, pa ima financijskog smisla reducirati uporabu gotovine, dodaje Troger. Bezgotovinska plaćanja idu na ruku i vladi koja efikasnije prikuplja porez jer uporaba kartica ostavlja trag, za razliku od gotovine. Međutim, proći će još dosta vremena da gotovina u potpunosti nestane iz Švedske. Prema procjenama središnje banke Riksbank – najstarije središnje banke na svijetu – uporaba gotovine tijekom godina ubrzano će padati, ali neće nestati još barem 20 godina. Štoviše, nedavno je središnja banka izdala redizajnirane novčanice i kovanice.  

Komentirajte prvi

New Report

Close