Bez osiguranja nema posla, a male tvrtke samo jedna veća šteta može stajati egzistencije

Autor: Josipa Ban , 17. studeni 2023. u 18:00
Nataša Zec (Pontis Tech), Josip Kovačec (El ektronički računi), Tin Lesić (ANO Insurance Solutions) i Lidija Karaga (Poslovna inteligencija)/N. Žganec/PIXSELL

Police osiguranja u ‘tech’ i IT sektoru standard su na zapadnim tržištima, a sudionici okruglog stola Poslovnog dnevnika ukazali su na sve moguće opasnosti koji se ugovaranjem izbjegavaju.

Police osiguranja u tehnološkom, odnosno IT sektoru, standard su na zapadnim tržištima. Dobro to znaju domaće IT kompanije koje posluju na stranim tržištima. Jedna takva je i Poslovna inteligencija, kompanija s dugogodišnjem iskustvom u implementaciji rješenja koja omogućuju učinkovito upravljanje podacima.

“Kada poslujete na tržištima SAD-a, UK-a ili općenito zapadne Europe nećete dobiti niti zahtjev za ponudu (RFP) dok ne prođete rigoroznu provjeru. Ona pak uključuje skeniranja financija, pravne osobnosti pa i samih vlasnika. Također, provjerava se i jeste li sposobni osigurati policu osiguranja.

Naši strani klijenti to rade s dobrim namjerama jer žele dobiti vrhunsku uslugu i proizvod”, objasnila je Lidija Karaga, predsjednica Uprave Poslovne inteligencije, na okruglom stolu Poslovnog dnevnika na temu “Tech PI osiguranje – preduvjet za iskorak na strana tržišta”. Osim što služi za osiguranje rizika, osiguranje u poslovanju važan je, dakle, preduvjet, i za dobivanje posla na stranim tržištima.

Što je pokriveno osiguranjem?

Pogreške, pravni troškovi, nenamjerno puštanje virusa u sustav, šteta nastala time što dogovoreni proizvod ili usluga ne odgovara ugovorenim specifikacijama...

Brze promjene u industriji
A brzorastući i propulzivni IT sektor na raspolaganju ima osiguravateljski proizvod namijenjen upravo njemu. Riječ je o Tech PI osiguranju, odnosno osiguranju od tehnološke profesionalne odgovornosti. Riječ je, objasnio je Tin Lesić, izvršni direktor ANO Insurance Solutionsa, o specijaliziranom obliku osiguranja dizajniranom tako da zaštiti profesionalce u tehnološkoj djelatnosti.

“IT industrija je vrlo dinamična i brzo se mijenja. Projektni su zadaci sve kompleksniji, a timovi u industriji su često multinacionalni i multidisciplinarni. U tako kompleksnom okruženju rizici su veliki”, ističe Lesić. Dodaje i da se propusti, često nenamjerni, ipak događaju. No štete se od određenih pogrešaka, navodi, Tech PI osiguranjem, mogu svesti na najnižu moguću razinu.

Lesić objašnjava da navedeno osiguranje ne pokriva samo štete već i pravne troškove. “U konačnici odštetni zahtjev koji netko postavlja može biti neosnovan pa se od njega treba obraniti jer takvi postupci, posebno na američkim sudovima, mogu biti izuzetno skupi, a Tech PI polica pokriva i te troškove”, napominje izvršni direktor ANO Insurance Solutionsa.

Štete pak mogu biti razne. One, objašnjava Lesić, mogu nastati jer konkretno dogovoreni proizvod ili usluga ne odgovara ugovorenim specifikacijama. Do štete, također, može doći zbog nenamjernog puštanja virusa u sustav… Sve te, i druge pogreške, napominje, pokriva polica Tech PI osiguranja.

Rad na Maldivima
Da rizici, pa tako i štete, uistinu mogu biti raznoliki, potvrdila je i predsjednica Uprave Poslovne inteligencije. Kako je istaknula, oni su o Tech PI policama osiguranja razmišljali na vrijeme, no to ne znači da se nisu opekli. “Učili smo na vlastitim graškama”, napomenula je Karaga. A jedna od lekcijama im je bio i projekt koji su prije desetak godina kao podugovarač radili za klijenta na Maldivima.

“Ovaj je projekt posebno razveselio sve u kompaniji jer je uključivao rad na Maldivima. Ljudi su se za njega doslovno otimali. Projekt smo odradili u roku. Isporučili smo softver i uslugu te račun. No ubrzo su krenuli problemi s naplatom da bi u konačnici klijent nestao s radara. Mi u tom trenutku, a bili smo tada tvrtka koja se tek probijala na strana tržišta, nismo imali nikakav instrument naplate. To je za nas bila vrlo važna lekcija”, napominje Karaga.

Ističe stoga da je uz instrumente naplate potraživanja nužno imati i policu osiguranja. “To je jako važno jer, kao u našem slučaju s Maldiva, sam ugovor nije dovoljna zaštita i garancija da ćete moći naplatiti potraživanje”, navodi.

Nataša Zec, izvršna direktorica Pontis Techa, IT kompanije koja je dio međunarodne grupacije Bridgewest, upozorava da je najviše rizika povezano sa specifikacijom projekta koja mora biti savršeno ugovorena. Dobra specifikacija posebno je važna, naglašava, kod fiksnih projekata. “Prvi je preduvjet za takve projekte, od samog starta, detaljna specifikacija. Ako se ona ne ugovori dobro mogu nastati brojni problemi, a time i rizici za poslovanje”, ističe Zec.

7,2

milijarde eura prihoda prošle su godine ostvarile hrvatske IT kompanije

Kibernetički napadi
Predsjednica Uprave Poslovne inteligencije tome dodaje i da je za IT kompanije jako važno upravljati opsegom projekta. Tijekom projekta, navodi Karaga, mogu se dogoditi određena odstupanja i promjene koje onda imaju svoje implikacije na budžet i rok njegova izvršenja. “Zato je važno upravljati projektom od samog početka i dobro ga specificirati”, napominje Karaga.

Izvršna direktorica Pontis Techa napominje i da se ne smije zaboraviti na osiguranje zaposlenika, posebno onih koji često putuju. No, da sigurnost, unatoč sve nesigurnijim uvjetima poslovanja, posebno zbog kibernetičkih napada, domaćim kompanija još nije visoko na listi prioriteta, najbolje svjedoči kompanija Elektronički računi.

Josip Kovačec, savjetnik Uprave Elektroničkih računa, kompanije koja je svoje poslovanje počela u segmentu elektroničke razmjene dokumenata da bi prošle godine postali licencirani pružatelj usluga za platni promet, napominje da njihovo iskustvo s klijentima (a njih je više desetaka tisuća) pokazuje da tvrtke u RH vrlo paušalno shvaćaju sigurnost podataka.

“Često ne razumiju da je razmjena računa poslovna tajna te da se u njima nalaze vrlo osjetljivi podaci, pa nisu niti svjesni rizika koji bi im se mogli dogoditi ako račun daju u ruke neprovjerenim partnerima s upitnom serverskom infrastrukturom”, upozorava. A ti su rizici, posebno s obzirom na sve češće kibernetičke napada, navodi, sve veći. Dodaje pritom da se tvrtka Elektronički računi od tehnološke profesionalne odgovornosti osigurala na samim počecima poslovanja te da pokušavaju tržište educirati koliko je ono bitno.

Nemaju stručnjake
Slaba svijest o važnosti ugovaranja osiguranja od tehnološke profesionalne odgovornosti rezultat je, navodi izvršni direktor ANO Insurance Solutionsa, dva faktora. Prvi je što tvrtke često nemaju zaposlene stručnjake za osiguranje pa ta odgovornost često pada na nekoga tko nema dovoljno znanja.

Također, dodaje, na hrvatskom tržištu osiguranja još nisu razvijeni proizvodi koji vani postoje već godinama. “Primjerice cyber i Tech PI se vrlo često ugovaraju zajedno, odnosno paketno pa jedna polica kompanije štiti i od profesionalnih propusta vezanih uz uslugu ili proizvod koji pružaju, a ujedno sadrži i pokriće za kibernetičku sigurnost”, ističe Lesić.

I dok su velike i iskusne IT kompanije, posebno one koje posluju na stranim tržištima, svih rizika, pa time i važnosti osiguranja, svjesne, ostaje činjenica da tome nije tako u slučaju malih tvrtki koje tek kreću u osvajanje inozemnih tržišta.

A upravo je malima osiguranje najpotrebnije. Kako kaže Lesić, velike će kompanije još nekako “progutati” štetu dok male tvrtke samo jedna veća šteta može stajati egzistencije. Važno je stoga razvijati svjesnost o rizicima i važnosti njihovog pravovremenog osiguranja.

Komentirajte prvi

Organizator
Glavni partner

New Report

Close