Povijesni rekord u Hrvatskoj: Štednja u bankama premašila 290 milijardi kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2019. u 09:20
Raste štednja na tekućim i žiroračunima/Sanjin Strukić/PIXSELL

Bez oročenja 96 milijardi kuna ukupne štednje

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini premašivši na kraju lipnja 290 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

U odnosu na svibanj ti su depoziti veći za 2,2 milijarde kuna ili 0,8 posto, dok su u odnosu na kraj lipnja 2018. godine veći za gotovo 14,3 milijarde kuna ili 5,2 posto.

Kao i u svibnju, rast je isključivo rezultat rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na tekućim i žiroračunima te obveze banaka po izdanim kunskim instrumentima plaćanja. On je dosegnuo povijesno najvišu nominalnu vrijednost veću od 96,4 milijarde kuna, čineći 33% ukupnih depozita.

Samo na mjesečnoj razni depozitni novac veći je za 2,3 milijarde, dok je u odnosu na kraj lipnja 2018. porast iznosio 14,6 milijardi kuna.

Tako je nastavljen snažan rast po dvoznamenkastim stopama koji uz manja odstupanja traje od početka 2015. Za razliku od depozitnog novca, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su blago pali.

Uz pad od 0,03% na mjesečnoj te 0,2% na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su se krajem lipnja spustili na 193,7 mlrd. kn.

Komentari (5)
Pogledajte sve

gradjanin je prisiljen da drzi pare u banci i da ima obavezno racun u banci.
bez toga ne mozes dobiti ni platu ni penziju ni bilo koju transakciju.
radi se o dealu banki i drzave a protiv interesa gradjanina.
radi se o prisili.

Logično. Banke cim vise novaca im se nudi daju manje kamate … Kod nas su politicari postigli zavidan nivo nezainteresiranosti za bilo koji vid ulaganja, osim naravno ako nisi dio njihove kriminalne zajednice. Sad jos kad nam povecaju stare i izmisle jos nove kazne jer iz aviona je vidljivo da ne znaju nista drugo nego smisljati harač, bit ce najbolje da sve damo njima i sakrijemo se u misju rupu sretni sto uopce zivimo ….


Ono kad svake godine stedis a to ti svake god vrijedi sve manje i manje.

Danas ustedis 100kn a za 10 god ti to vrijedi 81.7kn uz 2% inflaciju.

Točno tako. Financijska nepismenost velike većine Hrvata na djelu.

Ono kad svake godine stedis a to ti svake god vrijedi sve manje i manje.

Danas ustedis 100kn a za 10 god ti to vrijedi 81.7kn uz 2% inflaciju.

New Report

Close