Bez dogovora o njemačkom proračunu zbog subvencija na dizel

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2024. u 21:59
Foto: Reuters

Oporbena koalicija CDU/CSU pokušala je zadržati subvencije za gorivo u prijedlogu proračuna i u donjem domu parlamenta, napominje novinska agencija dpa.

Gornji dom njemačkog parlamenta prošlog tjedna je odgodio raspravu o vladinom prijedlogu o postupnom ukidanju subvencija za dizelsko gorivo za poljoprivrednike, koji je pokrenuo val prosvjeda u sektoru, raspirivši strah od visokih troškova. Smanjenje subvencija razbjesnilo je poljoprivredni sektor i val prosvjeda poljoprivrednika. Koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza pristala je ‘rastegnuti’ ukidanje subvencija na nekoliko godina, ali ustraje u gašenju te mjere. Bundesrat je u četvrtak blokirao vladin plan, što će čelnicima 16 saveznih zemalja dati više vremena da odvagnu probleme i zahtjeve poljoprivrednika, napisao je na platformi X (bivši Twitter) potpredsjednik vlade Donje Saske Conrad Clemens. Bundesrat okuplja premijere 16 saveznih zemalja. Savezna vlada prisiljena je smanjiti proračunsku potrošnju nakon što je Ustavni sud Njemačke proglasio neustavnom prenamjenu novca iz fonda za ublažavanje posljedica pandemije.

Poljoprivrednici su se žestoko usprotivili ukidanju subvencija za dizelsko gorivo, upozoravajući na visoke troškove i prijetnju konkurentnosti njemačkih poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji. Predsjednik Udruge njemačkih poljoprivrednika Joachim Rukwied zadovoljan je što su “savezne zemlje poslale jasan signal da su odlučile zakočiti” proračunske prijedloge vladajuće koalicije, koji uključuju smanjenje subvencija.

Oporbena koalicija CDU/CSU pokušala je zadržati subvencije za gorivo u prijedlogu proračuna i u donjem domu parlamenta, napominje novinska agencija dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close