Besparica ugasila dva mirovinska fonda, 11 godina nisu uplaćivali štednju članovima

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2019. u 07:00
Foto: Getty Images

Sukladno odredbama prijašnjeg zakona, mirovinsko društvo nije bilo formalno u obvezi provoditi statusnu promjenu uslijed navedenih okolnosti”, kažu iz Raiffeisena.

Zatvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi Novinar i Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ) gase se jer njihovi pokrovitelji ne mogu ispuniti novu zakonsku obvezu redovitih uplata. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je Raiffeisen društvu za upravljanje mirovinskim fondovima da novinarski i željezničarski fond pripoje otvorenom dobrovoljnom mirovinskom fondu.

U obrazloženju se navodi kako je izmjenama zakonskog okvira za dobrovoljne mirovinske fondove, koje su stupile na snagu 1. siječnja, uvedena obveza pokrovitelja da članovima zatvorenog fonda redovito obavlja uplate na njihove osobne račune, u cijelosti ili djelomično, uz preciziranje dinamike uplata – najmanje jednom godišnje. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i SHŽ izjasnili su se Raiffeisenu kako ne mogu preuzeti obvezu uplate jer niz godina nemaju financijske mogućnosti za plaćanje mirovinske štednje članovima, a to nije moguće i zbog njihovog statusa neprofitnih udruga.

Zadnja uplata SHŽ-a izvršena je 2009. , a članovima mirovinskog fonda Novinar HND je zadnji puta uplatio 2008. Iz Raiffeisena kažu da u slučaju izostanka financiranja pokrovitelja, što je uostalom i njegova zakonska obaveza, nije ostvaren osnovni uvjet funkcioniranja zatvorenog fonda. "Iz tih razloga, a temeljem Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, predviđena je obvezna statusna promjena zatvorenog mirovinskog fonda u slučaju kada pokrovitelj ne vrši uplate.

Sukladno odredbama prijašnjeg zakona, mirovinsko društvo nije bilo formalno u obvezi provoditi statusnu promjenu uslijed navedenih okolnosti", kažu iz Raiffeisena.  Ivan Forgač, čelnik SHŽ-a, kaže kako prema prijašnjoj regulativi pokrovitelj nije bio dužan uplaćivati za članove, osim kod učlanjivanja. "U fond su uplaćivali radnici i poslodavci, najviše Pružne građevine, kako je bilo ugovoreno kolektivnim ugovorom", veli on. Kaže kako ideja SHŽ-a od početka i nije bila da uplaćuje u fond, već da pomogne u osnivanju.

"Promjenom regulative nemamo interesa uplaćivati ni biti posrednici između članova i fonda", kazao je čelnik.  Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, kazao je kako je društvo redovito uplaćivalo do krize, nakon čega je dio novinara ostao bez posla.

Na pitanje zašto ne žele preuzeti obvezu ako ubiru članarinu, Zovko je rekao da se iz tog prihoda financira niz drugih aktivnosti HND-a pa i Fond solidarnosti.  Osim s ova dva fonda, Raiffeisen još upravlja zatvorenim fondom svoje matične banke, zatim Hrvatskog liječničkog sindikata, ENT-a i T-HT-a. "Ostali pokrovitelji uplaćuju doprinose u skladu sa zakonom", otkrili su iz Raiffeisena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close