Barel iznad 80 dolara zbog napada na brodove u Crvenom moru

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,12 dolara.

Cijena nafte porasla je u srijedu na londonskom tržištu iznad 80 dolara potaknuta nervozom zbog poremećaja u globalnoj trgovini i geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada na brodove u Crvenom moru.

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,12 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 93 centa višoj cijeni, od 74,87 dolara.

U utorak je cijena na oba tržišta porasla više od jedan posto jer dio kompanija preusmjerava brodove, a dulja putovanja povećavaju troškove prijevoza i osiguranja.

Grčka je u srijedu komercijalnim brodovima koji plove Crvenim morem i Adenskim zaljevom savjetovala da izbjegavaju jemenske vode.

Grčki brodovlasnici kontroliraju oko 20 posto svjetskih komercijalnih plovila po kriteriju nosivosti. U međuvremenu je Washington pokrenuo radnu skupinu za zaštitu trgovine u regiji.

“Do sada, pomorska misija pod vodstvom SAD-a za ublažavanje napada Huta nije uspjela smanjiti opću zabrinutost oko sigurnog prolaska kroz Crveno more te ga glavni pomorski prijevoznici i dalje izbjegavaju dok traju napetosti”, rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a.

Huti su najavili da će nastaviti gađati brodove u Crvenom moru kao potporu vladajućem pokretu Hamas u palestinskoj enklavi u Gazi. Crvenim morem i kroz Sueski kanal odvija se oko 12 posto svjetskog brodskog prometa prolazi.

Opskrba naftom je usklađena, još nije došlo do nestašica, kažu analitičari. “Sve dok proizvodnja nije ugrožena, tržište će se na kraju prilagoditi promjenjivim opskrbnim rutama”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close