Barel crnog zlata u Londonu porastao na 84 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2023. u 22:00
Naftna tržišta s nestrpljenjem čekaju kojim smjerom dalje ide monetarna politika/REUTERS

Cijena barela porasla je na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje 93 centi, na 84,29 dolara.

Cijene nafte porasle su u petak jedan posto na međunarodnim tržištima, uoči govora čelnika američke središnje banke Fed Jeromea Powella i daljnjih naznaka o smjeru kretanja kamatnih stopa na jesen.

Cijena barela porasla je na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje 93 centi, na 84,29 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao za 87 centi višoj cijeni, po 79,92 dolara.

Oprez ulagača uoči govora predsjednika Feda Jeroma Powella na simpoziju u Jackson Holeu podigao je dolar na najvišu razinu u posljednjih 10 tjedana, dok tržišta s nestrpljenjem čekaju naznake o tome koliko će dugo kamatne stope ostati povišene. Snažan dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta i smanjuje potražnju.

U međuvremenu, odnedavno je sve je očitije smanjenje ponude nafte na globalnom tržištu, smatraju analitičari Morgan Stanleya. Banka očekuje da će ponuda sirove nafte padati u ostatku godine, ali za 2024. predviđa i sporiju potražnju što će rezultirati prekomjernom ponudom početkom sljedeće godine.

Razgovori između Turske i iračke poluautonomne regionalne vlade Kurdistana o izvozu sirove nafte iz sjevernog Iraka trebali bi se nastaviti pošto dužnosnici nisu uspjeli postići dogovor. Turska je 25. ožujka zaustavila dotok iračke nafte preko luke Ceyhan, nakon što je izgubila dugogodišnji arbitražni slučaj kojeg je pokrenuo Irak.

Državni mediji citiraju iranskog ministra nafte koji očekuje da će proizvodnja sirove nafte u zemlji do kraja rujna dosegnuti 3,4 milijuna barela dnevno, unatoč sankcijama SAD-a.

Dodatno, američki dužnosnici sastavljaju prijedlog kojim bi se ublažile sankcije naftnom sektoru Venezuele, otvarajući put većem broju tvrtki i zemalja da uvoze njezinu naftu. OPEC je objavio da je barel košarice nafte njezinih članica neznatno pojeftinio, na 85,71 dolar.

Komentirajte prvi

New Report

Close