Banke u Sloveniji pooštrile kredite

Autor: Ana Blašković , 09. siječanj 2018. u 22:01
Slovenske banke aktivno se pripremaju na značajan rast cijene novca u Europi/Fotolia

Procjena uključuje test na rast euribora.

Banke u Sloveniji počele su zaoštravati svoje uvjete za odobravanje stambenih i potrošačkih kredita, unaprijed računajući na mogućnost znatnijeg rasta kamatnih stopa u srednjoročnom razdoblju.

Takav bi porast izazvao kreditnu nesposobnost mnogih potencijalnih dužnika, objavio je u utorak slovenski portal Siol.net. Zahvaljujući novim pravilima, banke stambene i potrošače kredite više ne odobravaju na temelju procjene trenutne kreditne sposobnosti klijenta već kalkuliraju hoće li klijent moći otplaćivati zatraženi kredit u budućnosti. U računicama slovenske banke polaze od pretpostavke da će se euribor, referentna kamatna stopa koja je sada u negativnom teritoriju, povećati za 1,75 postotnih bodova.

To je, inače, bliže povijesnim razinama kako se kretala ta referentna cijena novca. Euribor, koji banke koriste za izračun anuiteta kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom, negativan je od 2016., a to je posljedično dovelo do oporavka stambenog i potrošačkog kreditiranja u Sloveniji, no u ovoj se godini očekuje rast euribora.  Kako računaju na portalu Siol.net, klijent koji je u nekoj tamošnjoj banci po dosadašnjim uvjetima uzeo kredit od 120.000 eura s otplatom na 20 godina plaćao je mjesečni obrok oko 600 eura, a po novim bi uvjetima (zbog promjenjive kamate) plaćao 100 eura više, što je rata koju mnogi više ne bi mogli vraćati.

  Premda Hrvatska nema euro kao Slovenija, skok euribora će pogoditi i sve domaće klijente koji vraćaju kredit vezan u europskoj valuti ili valutnom klauzulom vezan za nju. Na problem rasta kamata u nekoliko je navrata već upozorila Hrvatska narodna banka poručivši građanima da razmisle o zamjeni promjenjive u fiksnu kamatnu stopu i tako se zaštite od eventualnog budućeg rasta cijene novca.  

Komentirajte prvi

New Report

Close