Banke u eurozoni zbog kredita tvrtkama posudile 1,3 bilijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2020. u 21:59
Posuđeni iznos najveći je od kada je Europska središnja banka uvela TLTRO operacije/REUTERS

Komercijalne banke posudile su novac na tri godine, uz kamatnu stopu od minus jedan posto.

Banke u eurozoni posudile su u četvrtak od Europske središnje banke (ECB) rekordnih 1,3 bilijuna eura kako bi podmirile sve veću potražnju kompanija za kreditima u vrijeme nezapamćene recesije.

ECB je pokrenuo program ciljanog dugoročnog refinanciranja (TLTRO) prije šest godina, a izmijenio ga je ove godine kako bi pomogao gospodarstvu da prebrodi teške posljedice pandemije koronavirusa. Komercijalne banke posudile su novac na tri godine, uz kamatnu stopu od minus jedan posto.

Posuđeni iznos najveći je otkada je ECB uveo TLTRO, ali je manji u neto iznosu budući da su banke vjerojatno dio iznosa upotrijebile za reprogramiranje starih ECB-ovih kredita kako bi iskoristile iznimno povoljnu kamatu.

Negativna kamatna stopa znači da će banke u godinu dana zaraditi 0,5 posto bez ikakvih uvjeta, odnosno jedan posto pod uvjetom da ne smanjuju kreditni portfelj, podsjeća Reuters.

U preostale dvije godine do dospijeća kredita kamata će biti identična ECB-ovoj kamati na depozite, koja trenutno iznosi minus 0,5 posto. Posudba znači veću bilancu za ECB i ulijeva nadu da će komercijalne banke nastaviti s kreditiranjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close