Banke u eurozoni i dalje dijele kredite ‘šakom i kapom’

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2018. u 22:00
Rast kreditnih plasmana očekuje se i u trećem tromjesečju/FOTOLIA

Europska središnja banka tvrdi da su uvjeti odobrenja zajmova dodatno ublaženi.

Banke u eurozoni očekuju daljnji rast potražnje građana i poduzeća za kreditima u trećem tromjesečju, uz paralelno ublažavanje standarda kreditiranja, pokazalo je u petak objavljeno tromjesečno istraživanje Europske središnje banke (ECB). ECB je u protekle tri godine kupnjom državnih i obveznica kompanija u vrijednosti 2,5 bilijuna eura smanjio troškove zaduživanja na rekordnu nisku razinu, nastojeći stimulirati zaduživanje i potrošnju, s krajnjim ciljem poticanja inflacije.

Iako je ostvarivanje tog cilja išlo sporije nego što se očekivalo, krediti stanovništvu i poduzećima sada su blizu najviših razina u postkriznom razdoblju, pa je ECB u srpnju odlučio smanjiti iznos kupnje imovine, uvažavajući činjenicu da se inflacija konačno počela vraćati prema zacrtanih nešto ispod dva posto.

U drugom tromjesečju banke su zabilježile veću potražnju za stambenim, potrošačkim i kreditima za kompanije, a kreditni standardi – interne smjernice ili kriteriji za odobravanje kredita – ublaženi su u sve tri kategorije, pokazuje tromjesečno istraživanje ECB-a, koje je obuhvatilo 149 zajmodavaca.

"U drugom tromjesečju 2018. opći uvjeti odobravanja novih kredita dodatno su ublaženi u svim kreditnim kategorijama, prvenstveno uslijed smanjenja marži na prosječne kredite", primjećuju u ECB-u.

Napominju također da su ublažavanju standarda kreditiranja pridonijeli konkurentski pritisci u bankovnom sektoru dok je utjecaj tolerancije rizika, troškova financiranja i ograničenja vezanih za bilancu banaka uglavnom bio neutralan. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bit će suza!

New Report

Close