Banke trošak ‘parkiranja’ novca prebacuju na Nijemce

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2019. u 22:01
Bavarska predlaže da se zabrani naplata negativnih kamata na manje do 100.000 eura štednje, Foto: REUTERS

Središnja banka suglasna da klijenti plate trošak negativnih kamata.

Njemačka središnja banka protivi se tome da se bankama zabrani prebacivanje troška negativnih kamatnih stopa na štediše radi poboljšanja profitabilnosti, poručio je visoko rangirani dužnosnik Bundesbanka.

Zabrana naplate

Potrošače treba zaštiti, ali banke moraju imati manevarski prostor za upravljanje troškovima, istaknuo je član upravnog odbora Bundesbanke Joachim Würmeling. Njegov istup vremenski se poklopio s raspravom u Njemačkoj, kao i u drugim europskim zemljama, o tome treba li bankama dozvoliti da prebacuju na klijente troškove negativnih kamatnih stopa koje plaćaju za “parkiranje” novca u središnjoj banci.

 

2,4milijarde

eura lani su njemačke banke uplatile središnjoj banci

Premijer savezne njemačke države Bavarske Markus Söder predložio je da se bankama zabrani naplata negativnih kamatnih stopa građanima za štednju manju od 100.000 eura. “Ako se bankama zabrani naplata negativnih kamatnih stopa, ostat će bez instrumenta koji bi mogao osigurati profitabilnost”, upozorava dužnosnik Bundesbanka. Profitabilnost je važan zaštitni mehanizam za financijski sustav i pomaže poticati investicije, dodao je. Od 2014. godine Europska središnja banka (ECB) de facto naplaćuje zajmodavcima držanje gotovine stopom na depozite od minus 0,4 posto.

Preneseni trošak

Prošle su godine banke u Njemačkoj uplatile središnjoj banci 2,4 milijarde eura za držanje depozita, priopćila je njemačka vlada u odgovoru na parlamentarnu istragu o negativnim kamatnim stopama. Neke su banke taj trošak prenijele na korporativne klijente i bogate pojedince, ali su ga zajmodavci općenito do sada izbjegavali prebacivati i na leđa malih 
štediša.

Komentirajte prvi

New Report

Close