Banke otvorile sezonu kvartalnih izvješća na Wall Streetu nadmašivši očekivanja

Autor: Tomislav Pili , 16. srpanj 2019. u 22:00
Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon/REUTERS

Investitori su željno iščekivali rezultate JPMorgana zbog uvida u stanje američkog gospodarstva.

Dok Wall Street očekuju da će dobit kompanija iz sastava indeksa S&P 500 u drugom tromjesečju oslabiti 0,3 posto, američke banke, sudeći po prvim izvješćima, analitičare će pozitivno iznenaditi.

U utorak su tri velike američke banke objavile rezultate za drugo tromjesečje, a sve tri su nadmašile očekivanja financijaša. Jedna od najvećih banaka, Goldman Sachs, dobre rezultate može zahvaliti višim naknadama od trgovanja vrijednosnicama te povećanom kreditiranju kompanija i bogatih klijenata. Taj je segment zabilježio rast od 16 posto. Goldman Sachs je od travnja do lipnja ukupno uprihodio 9,46 milijardi dolara što je dva posto manje nego godinu ranije.

Neto dobit pripisiva dioničarima pala je šest posto na 2,2 milijarde dolara dok se zarada po dionici snizila s lanjskih 5,98 dolara na 5,81 dolar. Međutim, to je značajno bolje od očekivanja analitičara koji su očekivali zaradu po dionici od 4,89 dolara te prihode od 8,83 milijarde dolara. Podsjetimo, banka trenutno "posprema" poslovanje pod vodstvom izvršnog direktora Davida Solomona, a do 2020. cilja uprihoditi dodatnih pet milijardi dolara.

 

16 posto

skočila je dobit JPMorgana na 9,65 milijardi dolara

JPMorgan Chase objavio je četiri posto više prihode od 29,6 milijardi dolara te 16 posto višu neto dobit od 9,65 milijardi dolara. Ako se isključe porezni dobici, zarada po dionici iznosila je 2,59 dolara. Prognoze za tu banku govorile su o 2,50 dolara dobiti po dionici te prihode od 28,9 milijardi dolara.

Inače, investitori su željno iščekivali rezultate JPMorgana kako bi dobili uvid u stanje američkog gospodarstva, tumači Reuters. I četvrta američka banka po veličini, Wells Fargo, profitirala je od rasta kreditiranja i agresivnog rezanja troškova. Neto dobit porasla je s lanjskih 4,8 milijardi dolara na 5,85 milijardi dolara što je 1,30 dolara po dionici. Prognoze su govorile o 1,15 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close