Banke manipulirale zlatom i srebrom

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2015. u 22:00
Među prozvanima je i UBS/Reuters

Švicarski regulator otvorio istragu protiv skupine banaka zbog dogovaranja cijena.

Švicarski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja objavili su u ponedjeljak da su pokrenuli istragu protiv skupine banaka temeljem sumnje da su dogovarale cijene plemenitih metala.

Švicarska komisija za tržišno natjecanje (COMCO) "pokrenula je istragu protiv dvije švicarske banke, UBS i Julius Baer, te protiv inozemnih financijskih institucija Deutsche Banka, HSBC-a, Barclaysa, Morgan Stanleya i Mitsuija", navodi se u priopćenju. Regulatori napominju da raspolažu naznakama da su banke "možda sklopile nezakonite sporazume o potkopavanju tržišnog natjecanja" u trgovini plemenitim metalima poput zlata, srebra i platine.

U COMCO-u konkretno sumnjaju u "moguće sporazume o dogovaranju cijena, posebno u vezi sa 'spreadovima'", odnosno razlikom između tražene i ponuđene cijene. Ostali detalji u priopćenju nisu navedeni. Neke od banaka pod istragom već su ove godine morale platiti povelike novčane kazne nakon što su priznale krivnju po optužbama američkih vlasti da su dogovarale referentne kamatne stope za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close