Banke i dalje ‘zaobilaze’ HNB, novac im ne treba

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2020. u 07:19
Šesti tjedan zaredom nije bilo interesa banaka za dodatnom likvidnošću /P. Macek/PIXSELL

Kamatna stopa u početku je iznosila 0,3 posto godišnje, no potom je srezana na tek 0,05 posto.

Niti jučer, šesti tjedan zaredom, nije bilo interesa banaka za dodatnom likvidnošću na tjednoj operaciji koje je središnja banka ponovno uvela početkom korona krize sredinom ožujka.

Izostanak interesa nije donio iznenađenja na tržištu zbog visoke likvidnosti banaka koje (zasad) očito nemaju potreba za posuđivanjem od Hrvatske narodne banke, u formi kredita na rok od tjedan dana po kamatnoj stopi od 0,05 posto.

HNB od 16. ožujka ponovno provodi redovite tjedne operacije s ciljem pružanja dovoljne likvidnosti bankarskom sektoru zbog pogođenom neizvjesnošću zbog koronavirusa, a posljedično radi održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti zemlje.

Iznosi za kojima su banke posezale na tjednim operacijama kretali su se od 200 milijuna kuna u svibnju, do najviše 1,52 milijarde kuna početkom travnja.

Kamatna stopa u početku je iznosila 0,3 posto godišnje, no potom je srezana na tek 0,05 posto.

Premda su se potrebe banaka za dodatnom likvidnošću zasad stabilizirale, otvoreno pitanje ostaje koliko će bankama likvidnosti zaista biti potrebno s obzirom na neizvjesne moratorije kredita građanima i tvrtkama, ali i potrebe države za zaduživanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close