Bankama plasirano 200 mil. kuna, najmanje od ožujka

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2020. u 21:59
Redovitim operacijama HNB održava financijsku stabilnost/P. M. /PIXSELL

Iznos plasiran u ponedjeljak najniži je od sredine ožujka kada je središnja banka počela ponovno provoditi redovite tjedne operacije

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovite operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 200 milijuna kuna na rok od tjedan dana, uz unaprijed utvrđenu kamatnu stopu od 0,05 posto.

Na jučerašnju su redovitu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka od 200 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio.

Datum namire je 13. svibnja, a datum dospijeća 20. svibnja. Redovite operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, a koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka HNB proveo strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi i redovite tjedne operacije, a iznosi se tih jednotjednih kredita kreću od 200 milijuna kuna koliko je plasirano na jučerašnjoj aukciji do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja.

Iznos plasiran u ponedjeljak najniži je od sredine ožujka kada je središnja banka počela ponovno provoditi redovite tjedne operacije te je za 450 milijuna kuna manji nego prošli tjedan, pojasnili su iz HNB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close