Bandenia grupa želi uložiti 20 milijuna eura u Tesla banku, odluka na HNB-u

Autor: Ana Blašković , 13. rujan 2013. u 17:16
Zvonko Agičić, predsjednik Uprave Tesla banke, nije mogao bez kapitala/Slavko Midžor/PIXSELL

U HNB-u provjeraju je li investitor ‘fit and proper’, a prođe li kontrolu, banka bi mogla dobiti novoga vlasnika do sredine studenoga.

U idućih mjesec dana još jedna mala banka trebala bi dobiti novog vlasnika: ne bude li iznenađenja, na idućoj sjednici Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) trebao bi odlučiti o strateškom ulagaču u Tesla banku.

Oko na najmanjeg domaćeg kreditora koji de facto posluje na papiru bacila je španjolska Bandenia grupa, doznaje Poslovni dnevnik. Novi ulagač spreman je uložiti 20 milijuna eura u dvije faze. U prvom koraku Tesla banku dokapitalizirao bi s najmanje deset milijuna eura i preuzeo većinsko vlasništvo. Najveći dio predugovora o kupnji već je potpisan, čime se oko 92 posto postojećih dioničara složilo s prodajom banke novom vlasniku. 

 

Agičić

Očekujemo provedbu skupštine i dokapitalizacije do sredine studenoga

Bez izlazne strategije
"Očekujemo da bi se skupština i nova dokapitalizacija provele do sredine studenog", rekao nam je predsjednik Uprave banke Zvonko Agičić. U drugom koraku uslijedila bi još jedna financijska injekcija od deset milijuna eura, čime bi banka dobila dovoljno snage za konkuriranje ostalim igračima na tržištu.Što je privuklo Bandeniju da ulaže u hrvatsko bankarsko tržište, na kojem se do kraja godine očekuje pad profitabilnosti banaka na manje od mizernih dva posto povrata na kapital? "Ne mogu ulaziti u njihove razloge za investiciju. Mi smo predstavili konzervativan, ali realan poslovni plan za razdoblje od pet do osam godina. Investitor je dao do znanja da ne očekuje profit preko noći te da nema izlaznu strategiju, već želi trajno širiti biznis, pri čemu bi banka bila okosnica", kaže Agičić. 

Detaljno češljanje
Dva mjeseca nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU, preuzimanje Tesla banke   toj financijskoj grupi zapravo je ulaznica bankarsko tržište u cijeloj EU. Premda unutar grupe posluje Bandenia Banca Privada, riječ je o financijskoj kompaniji koja unatoč imenu nije banka, pa bi ulaskom u Teslu dobila licenciju za obavljanje bankarskih usluga u cijeloj Uniji zahvaljujući pravilu "jedinstvene financijske putovnice". Zadnju riječ o ulasku svježeg kapitala, koje plejada malih banaka nasušno treba, donijet će regulator.

Zahtjev za stecanje kvalificiranoga udjela predan je na Trg burze, a u tijeku je prikupljanje dokumentacije. Budući da je riječ o financijskog kompaniji koja je registrirana u Londonu, no iza nje stoji španjolski kapital, čekaju se mišljenja britanskih i španjolskih regulatora je li Bandenia "fit and proper" ulagač. S obzirom na nedavnu dramu vezanu uz ulazak grupacije J&T u Centar banku, kojoj je HNB dao zeleno svjetlo, da bi se potom ulagač drugi dan naglo povukao iz "deala", a banka otišla u stečaj, regulator će i te kako dobro pročešljati potencijalnog ulagača. 

Nikad zaživjela
Ulazak srpskog kapitala u A štednu banku uz medijsku pomoć predsjednika Srpskog narodnog vijeća i člana NO-a Milorada Pupovca stvorio je od projekta Tesla banke percepciju "srpske" banke koja će jeftinije kreditirati povratnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Banka, međutim, nije u potpunosti zaživjela jer su ulagači, među kojima su Fond za razvoj Republike Srbije i Fond za razvoj AP Vojvodine (danas Vlada Vojvodine), Zvijezda, Končar, Đuro Đaković, Sladorana i drugi, izgubili interes za daljnja ulaganja. Tijekom ove godine banka je praktički prestala s bankarskim poslovanjem i fokus je u potpunosti preusmjerila na traženje strateškog ulagača, bez kojeg je prijetila likvidacija. Na ljestici posljednja sa 22,5 milijuna kuna aktive, deset puta je manja od prve veće banke, a bez kapitala za kreditiranje i prihoda od kredita generirala je samo gubitke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close